Dogovor postignut – odgojiteljice odustaju od štrajka

Nakon dvomjesečnih pregovora i neuspješnog postupka mirenja, danas je napokon postignut dogovor oko usklađivanja koeficijenata za plaće u Dječjem vrtiću Križevci s onima u osnovnim školama, kako to stoji u čl. 51 Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, rekao je to na konferenciji za medije Ivan Majdak iz Republičkog sindikata radnika, koji je uime zaposlenika križevačkog vrtića vodio pregovore s Gradom Križevcima, osnivačem vrtića. Budući da je dogovor postignut, štrajka koji je bio najavljen za ponedjeljak, neće biti.

Radnice i radnici Dječjeg vrtića Križevci od danas će imati značajno veće plaće od onih koje su dosad imali, a to je 860 eura bez dodataka. Zahvaljujem i osnivaču na razumijevanju, na tome da smo današnjim sastankom spriječili puno veću štetu i za grad i za građane Križevaca i za vrtić, da su pokazali da žele poštivati zakone i da smo u Križevcima svijetli primjer kako se trebaju rješavati ovi problem s dječjim vrtićima“, rekao je Majdak i izrazio žaljenje jer još ima sredina u kojima se podcjenjuje struka odgojitelja i njihove plaće ovise o dobroj volji lokalnih moćnika.

Odgojiteljima u križevačkom vrtiću će, nakon današnjeg dogovora, plaća porasti za 300 do 400 eura, a da se kojim slučajem nisu uspjeli dogovoriti s osnivačem, svi odgojitelji bi štrajkali do ispunjenja zahtjeva, potvrdio je pregovarački tim vrtića. Da već dugo osjećaju nezadovoljstvo, potvrdila je odgojiteljica Dragica Kemenović koja u vrtiću radi 24 godine.

Razlike u plaćama su jako velike. To je nešto što vrijeđa našu struku, mi smo školovani odgojitelji i u vrtiću djeca nisu na čuvanju. Ovdje se odvija obrazovno-odgojni rad i očekujemo da smo za taj posao pristojno plaćene“, rekla je i dodala da je zbog takvog odnosa struka odgojitelja deficitarna, jer mladi sve manje žele raditi u vrtićima.

Podsjetimo, razgovori o usklađivanju koeficijenata prekinuti su prošli tjedan jer se Grad pozivao na mišljenje Vrhovnog suda iz 2009. godine i tvrdio da nema osnove za usklađivanje, a propao je i pokušaj mirenja u kolektivnom radnom sporu. Iako se očekivalo da će se nakon postignutog dogovora gradonačelnik pridružiti pregovaračkom timu iz vrtića i dati zajedničku izjavu, to se nije dogodilo, a medijima je poslano priopćenje o povećanju plaća.

To smo učinili vodeći se principima socijalne uključivosti i dijaloga, a bez pritisaka politikantske naravi. Naglašavamo kako od početka pregovaračkog procesa Grad nije dovodio u pitanje legitimna nastojanja djelatnica i djelatnika za izvjesnim povećanjem plaća. Međutim, Grad je zadržao pravo, kao odgovorna administracija, dodatno se konzultirati s ostalim jedinicama lokalne samouprave i pravnom strukom kako ne bi došao u sukob sa zakonskom regulativom, što bi nanijelo štetu ne samo Gradu, već i zaposlenicima Dječjeg vrtića Križevci“, navode u priopćenju iz ureda gradonačelnika Maria Rajna.

U današnjem priopćenju Grad tvrdi da sad treba osigurati dodatnih 470 tisuća eura godišnje iz gradskog proračuna, odnosno pola tog iznosa do kraja godine, i da zbog toga treba pripremiti rebalans za sljedeće Gradsko vijeće. Taj je iznos prilično narastao od početka tjedna kad su Podravskom listu izjavili da bi, kada bi se pristalo na zahtjeve sindikata, ukupno godišnje povećanje bilo na razini 220 tisuća eura.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno