Nema dogovora o plaćama u Dječjem vrtiću Križevci, moguć i štrajk

Prekinuti su pregovori za kolektivni ugovor u Dječjem vrtiću Križevci i pokrenut je postupak mirenja zbog toga što Grad Križevci odbija poštivati Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju i uskladiti koeficijente zaposlenih u vrtiću s onima u osnovnim školama. Odgojiteljice s višom stručnom spremom u križevačkom vrtiću trenutačno imaju koeficijent 1.23, što znači da im je neto plaća bez dodataka 863 eura, dok ista struka zaposlenih u osnovnim školama ima koeficijent 2.01.

I Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je 8. travnja ove godine da se koeficijenti za obračun plaća radnika u vrtićima koji su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave izjednačavaju sa koeficijentima zaposlenika u osnovnim školama, ako su ti propisi povoljniji za radnike. Za obračun plaća, objašnjava Ministarstvo, primjenjuje se Uredba o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama koja je na snazi od ožujka 2024., no osnivač križevačkog vrtića, Grad Križevci, ni to tumačenje Ministarstva ne prihvaća pozivajući se na mišljenje Vrhovnog suda iz 2009. godine, koje se pak nikako ne može odnositi na Uredbu iz 2024.

I dok u Križevcima dogovora o povećanju malih plaća odgojiteljica nema, Grad Bjelovar već ih je uskladio s plaćama učitelja i za to osigurao 250 tisuća eura u proračunu za ovu godinu. Mirenje u kolektivnom
radnom sporu nastalom između Republičkog sindikata radnika koji zastupa križevačke odgojiteljice i Grada Križevaca kao poslodavca, najavljen je za sutra, a ne dođe li do dogovora, odgojitelji najavljuju štrajk.


Vezano
2 komentara
  1. Nitro Biber piše:

    Legitimno pravo zaposlenika.Samo,to nitko ne ferma pol posto.Zanima me što bi rekli roditelji te dječice da vrtić zaista stane na nekoliko dana?Isti ti koji podržavaju nesposobnog gradonačelnika i prave se slijepi pored sve sile problema u gradu i bližoj okolici.Jel trebam pisati koji su??

  2. Franc piše:

    svi se namirili do 17 travnja, gdje su bili njihovi sindikati

Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno