[FOTO] Kazalištarac Josip Martinčić nadahnuo posjetitelje Culture Shocka

U petak, 17. svibnja 2024. u Kozmološkom centru u Križevcima u sklopu 20. Culture Shock Festivala održana je tribina pod nazivom „Svijet kao pozornica: Osvrt jednog kazalištarca”, na kojoj je gostovao Josip Martinčić. Ovaj mladi Križevčanin s engleskom adresom sa zainteresiranom je publikom na krovnoj terasi križevačke zvjezdarnice podijelio vlastita iskustva vezana uz život i studiranje kazališta na fakultetima u Velikoj Britaniji.

U dinamičnom, slikovitom i vrlo nadahnutom predavanju, za koji je uvod dala članica udruge P.O.I.N.T. Sonja Mrnjavčić, Martinčić je govorio o odlasku u Englesku sa 16 godina zahvaljujući stipendiji Foruma za slobodu odgoja, maturiranju i upisu fakulteta, poziciji predavača na kolegijima drame i kazališnih studija, dolasku na novi fakultet, držanju seminara brucošima kao asistent, predstavljanju svih postdiplomskih studenata na fakultetu, početku istraživanja i pisanju doktorske disertacije, koju trenutno završava na Sveučilištu u Exeteru.

Martinčiću je ovo peto gostovanje na Culture Shock Festivalu u rodnom gradu. Još 2016. godine preveo je, režirao i izveo monodramu “The Executive / Izvršitelj” mlade britanske spisateljice Elinor J. Boult. Godinu dana kasnije održao je „Večer Shakespeareovih monologa”, a 2018. godine izveo monologe Henrika Ibsena, Oscara Wildea i Antona Pavloviča Čehova. Nakon petogodišnjeg pauze, 2023. križevačku publiku je oduševio postavljanjem „Dnevnika jednog luđaka” ruskog književnika ukrajinskog podrijetla Nikolaja Vasiljeviča Gogolja.

Zahvaljujući dosadašnjem znanju i iskustvu koje je prikupio kao glumac, redatelj i dramski pedagog, uključujući i međunarodne studijske posjete SAD-u i Indiji, Martinčić je predano i konkretno odgovarao na čitav niz pitanja iz publike nakon predavanja, i to o kazališnoj kritici nekad i danas, kvaliteti kazališne ponude i nas i u Velikoj Britaniji, utjecaju ideologije, ali i ekonomije na kazališni rad te perspektivi bavljenja kazalištem. Posebno je izrazio spremnost u budućnosti pomoći u ostvarenju ljetnih škola i seminara u Križevcima za mlade glumačke nade.

Rođen u Osijeku, Martinčić je djetinjstvo i mladost proveo u Križevcima, gdje je završio osnovnu i prva dva razreda srednje škole, prije odlaska u Veliku Britaniju zbog dobitka akademske stipendije. Poslije završetka srednje škole, ostaje studirati i živi u Britaniji već dvanaestak godina. Posljednjih pet godine predaje dramu i kazališne studije na preddiplomskom studiju na fakultetima širom jugozapadne Engleske. Režira predstave, drži radionice i seminare te predstavlja kolege na studentskom vijeću. Imatelj je dvojnog državljanstva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.