Večeras monolozi Ibsena, Wildea i Čehova u izvedbi Josipa Martinčića

U sklopu 14. Culture Shock Festivala, a povodom nedavnog Svjetskog dana kazališta, koji se obilježava 27. ožujka, večeras se u križevačkom Klubu kulture održava izvedba monologa iz širokog opusa trojice svjetskih velikana drame s kraja 19. stoljeća, . Izvodi ih Josip Martinčić, student završne godine studija engleske književnosti i drame te kazališnih studija na Royal Holloway, University of London. U rujnu na Exeter University, jednom od svjetski najprestižnijih fakulteta za dramu i kazališne studije, započinje dvogodišnji magisterij kroz istraživanje identiteta i utjecaja kazališnih kritičara viktorijanskoga razdoblja.

Henrik Ibsen, Oscar Wilde i Anton Pavlovič Čehov pišu o ljudima. Pišu o vezama, o obmanama, o bojaznima društva i apsurdnosti normi i očekivanja. Na nama je da poslušamo njihove misli i zapitamo se postoji li promjena u današnjem društvu. Jesmo li mi još uvijek slijepi vidjeti istinu? Mogu li se misli likova u ovim dramama preslikati i u današnje društvo? Aktivno čitajući i prepoznavajući književnost, kazalište i umjetnost općenito kao dijalog između nas i određenog djela, stvaramo mogućnost za promjene, a na nama je hoće li te mogućnosti postati stvarnost.

Martinčić je urednik rubrike o umjetnosti studentskoga časopisa The Orbital, gdje vodi tim novinara i pisaca. Član je križevačke udruge P.O.I.N.T. te piše mjesečnu preporuku za knjigu u suradnji s portalom krizevci.info i Gradskom knjižnicom ‘Franjo Marković’ Križevci. U slobodno vrijeme glumi, pjeva u operetama i piše kazališne kritike.

Predstava naslovljena “Ibsen, Wilde, Čehov – monolozi s kraja 19. stoljeća” održat će se u ponedjeljak, 9. travnja u križevačkom Klubu kulture u 20 sati, a ulaznice po 20 kuna mogu će nabaviti u Art Rock Caffeu i online putem sustava Entrio.hr.

Vezano

Komentari su zatvoreni.