San i kometi u umjetničkoj vezi – izložba i performans na Culture Shock Festivalu

Nakon žestokih Kojota, 20. Culture Shock Festival ovaj tjedan dovodi multimedijalnu umjetnicu Katu Mijatović, koja je svojevremeno predstavljala Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu, a kod nas će se predstaviti izložbom Stellarium, kometi iz REM faze, projektom koji je osmišljen i produciran posebno za prostor Kozmološkog centra.

Izražava se prostornim intervencijama i performansima, a stalna umjetničina preokupacija je nesvjesno, odnosno san kao manifestacija tog potisnutog registra ljudske svijesti. Svoju umjetničku intervenciju bazira na snovima izabranim iz svojeg online projekta Arhiv snova (www.arhivsnova.hr) preispitujući složene odnose svjesnog i nesvjesnog, istraživanje interakcija vidljivog vanjskog svijeta i nevidljivih unutarnjih psihičkih prostora. Glavni pokretač joj je upravo lokacija, zvjezdarnica kao mjesto na kojemu promatraču pomoću optičke aparature udaljeni izvanzemaljski elementi postaju vizualno bližima, a umjetnici postaju metafora za neodređenu kozmičku vezu između individualne svijesti i univerzuma.


Tu vezu između fenomena sna i realnosti svemira povezuje i naziv izložbe – Stellarium, kometi iz REM faze. Snovi, koji nastaju u toj fazi sna, misteriozni su poput kometa jer padaju „ni od kuda“; ali i kognitivni materijal od kojeg su sačinjeni zapravo su krhotine pamćenja, ostaci iskustva utisnutih u svijest, periferni podaci pohranjeni negdje usput i nehotice, koje psihički aparat prerađuje i oblikuje u san, vođen uvijek prisutnom dinamikom zadovoljenja želje i njezine cenzure.


Umjetnica će na otvorenju u petak 10. svibnja u 19 sati izvesti performans Iščezla riječ, u kojem će ispisati tekst sna vodom i kistom na podnožje betonskog zida u dvorišnom prostoru zvjezdarnice. Ispisivanje teksta vodom uprizoruje proces nestajanja teksta iz sna, dok slijedeća radnja, postavljanje ogledalne trake u podnožje zida, vraća tekst sna na pozornicu okrenutu publici. Izložba je ostvarena u suradnji s Umjetničkim paviljonom u Zagrebu koji, iako zatvoren zbog posljedica potresa, nastavlja održavati svoju izlagačku djelatnost, ovaj put u Križevcima na Culture Shock Festivalu, dvadesetom po redu. Izložba je otvorena do 23. lipnja.


Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno