[FOTO/VIDEO] Žestokim rock-koncertom Kojoti otvorili 20. Culture Shock Festival

Križevački Klub kulture prošlu je subotu bio ugodno popunjen publikom željnom dobrog, starog, žestokog rocka, a upravo to su im isporučili iskusni i nabrijani Kojoti, zagrebačko–vinkovački bend koji slavi 30 godina na sceni. Povod je bio otvorenje 20. Culture Shock Festivala, odnosno festivala Kulturšok – za jezične čistunce kojima je na pameti Zakon o hrvatskom jeziku. Riječ je o jednomjesečnom kulturno-obrazovnom festivalu koji već dva desetljeća organizira križevačka Udruga P.O.I.N.T., koja također ove godine obilježava isto toliko desetljeća djelovanja.

Proslava trostrukog jubileja bio je i više nego dovoljan razlog za večer ispunjenu žestokim rifovima od početka do kraja. Čestitavši Culture Shock Festivalu 20. rođendan i zahvalivši organizatorima na pozivu i časti ukazanoj da otvore festival, pjevač Alen Marin iskoristio je priliku ironično se osvrnuti kako bi tehnička ministrica kulture trebala biti ovdje, a bend je zatim čvrsto otvorio nekadašnjim mega-hitom „100 milja daleko od nje”.

Nizale su se stvari „Lud od slobode, „Jedva stojim”, „Sram”, „Moćan san”, „Izgubljen u svemiru”, „5 milijardi ljudi” i „Danima”, a bend je izveo i novi hit „Nismo djeca”, koji je publika odlično prihvatila. Razorna gitara legendarnog Davora Viduke parala je zadimljeni zrak u Klubu kulture, rutineri Vanja Marin na bas-gitari i Slobodan Bobo Grujičić za bubnjevima nisu posustajali u žestini tijekom čitavog koncerta, a multiinstrumentalist Noa Rupčić, najmlađi član benda, spretno je i kvalitetno mijenjao klavijature za ritam-gitaru, ujedno u ulozi pratećeg vokala.

Vrhunac večeri donijele su brze i žestoke „Trese lupa udara”, „Hodala je pola metra”, „Halucinacija”, „Evolucija”, „Zajaši zmaja” te „Razuzdan i lud”, tijekom kojih se publika najviše opustila i zaplesala u brzom ritmu. Naklonost legendarnom rock-bendu dio publike pokazao je majicama s natpisima Kojota ili pak “Wild E. Koyote”, a našla se i pokoja stara sa sada već davnih izdanja Culture Shock Festivala. Nakon nešto više od sat i pol te jednog bisa, zadovoljni i umorni, uz gromoglasni pljesak, Kojoti su sišli s pozornice, a publika se nastavila zabavljati uz rock-hitove s DJ pulta.

Dojmovi koje su članovi benda podijelili na društvenim mrežama pokazuju da im je bilo odlično i da su „publika i organizacija vrh”, „tako se to radi” i poželjeli dalje sreću s festivalom. Ovogodišnji festivalni jubilej doista će nastaviti u znaku rocka – skorašnjom filmskom projekcijom dokumentarca „Iz sve snage”, tribinom sa slušaonicom „Slušaj najglasnije” te glazbenom večeri češkog protest songa Karela Kryla. U doba vječnih cajki i posvemašnjeg trep-ludila, mnogima su i više nego istiniti stihovi iz pjesme Kojota „Ljubav u kvaru”: „Jedino što mi donosi spas – bubanj, bas, gitara, glas!”

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno