Županija i REA Sjever europskim novcem grade punionice za električna vozila u Gornjoj Rijeci i na Kalniku

Gornja Rijeka i Kalnik dobit će punionice za električna vozila, a novac za njihovu izgradnju osigurale su Koprivničko-križevačka županija i Regionalna energetska agencija Sjever (REA Sjever) iz europskih fondova. Dio je to projekta Razvoj e-mobilnosti u ruralnim i udaljenim područjima Mediterana (RuralMED Mobility) u sklopu kojeg će se u našoj županiji izgraditi četiri punionice, uz ove u križevačkom kraju dobit će ih i Ferdinandovac i Gola.

Ideja je unaprijediti kapacitete i testirati rješenja koja će doprinijeti razvoju održive mobilnosti jer je činjenica da su ruralna područja dosad bila zapostavljena što se tiče izgradnje ovakvih punionica. Naime, unatoč porastu električne mobilnosti u gradovima, ruralna i udaljena područja EU u kojima živi 30 posto stanovništva na 83 posto ukupne površine zaostaju u razvoju infrastrukture za punjenje električnih vozila, što predstavlja ozbiljan problem u planiranju putovanja, pogotovo do udaljenih destinacija. Stoga je opći cilj RuralMED Mobility projekta unaprijediti infrastrukturu i rješenja za razvoj održive mobilnosti u područjima izvan komercijalnog interesa, a to će se postići jačim uključivanjem lokalne i regionalne samouprave.

Predstavljanje aktivnosti u ovom projektu najavljeno je za sljedeći tjedan u prostorima POU Koprivnica kad će se održati i Konferencija o razvoju elektromobilnosti u ruralnim područjima. Govorit će župan Darko Koren, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, gosti iz Portugala i Španjolske te proizvođači rješenja iz industrije elektromobilnosti, predstavnici visokoobrazovnih institucija i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt RuralMED Mobility financiran je iz Interreg Euro-MED programa te uz  Koprivničko-križevačku županiju i REA Sjever okuplja ukupno 13 partnera iz 8 europskih zemalja (Španjolske, Portugala, Italije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Slovenije, Bugarske i Hrvatske).

20 godina CSF
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno