Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1453

Vedran Vrhovac predaje o svemirskim tehnologijama u svakodnevnom životu 21. svibnja 2023. na 7. Hrašćinskom astru (foto s Facebook stranice KLJZB Hrašćina)
Vedran Vrhovac predaje o svemirskim tehnologijama u svakodnevnom životu 21. svibnja 2023. na 7. Hrašćinskom astru (foto s Facebook stranice KLJZB Hrašćina)

U Temi Krugova slušamo prvih dvadesetak minuta predavanja Svemirske tehnologije u svakodnevnom životu popularizatora astronomije i astronautike Vedrana Vrhovca iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba, koje je održao 21. svibnja prošle godine na 7. Hrašćinskom astru.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Djevojčica i grad Vanea Kosturanova, na odjelu stripa Okus pepela: Ratni stripovi Dušana Gačića, na odjelu beletristike Na marginama: O užitku čitanja i pisanja Elene Ferrante, a na stručno-znanstvenom odjelu Na početku bijaše hrid: Ilustrirana povijest Dubrovnika Slavice Stojan i Ninoslava Kunca. Najavljujemo i neke aktivnosti Gradske knjižnice Franjo Marković ovoga tjedna.

Na današnji datum rođeni su Konstantin Veliki, Henry Wadsworth Longfellow, John Steinbeck, Joanne Woodward i Elizabeth Taylor. Održan je Krvavi sabor u Križevcima i otkriven je izotop ugljika C-14. Umrli su Ivan Pavlov, Konrad Lorenz, Lillian Gish, George H. Hitchings i Helga Vlahović.

U Vijestima Krugova saznajemo da je otvoren znanstveno-stručni skup uz izložbu Ivana Meštrovića, da se u Sesvetama 29. veljače otvara izložba posvećena Nikoli Tanhoferu, te koji su arheološki nalazi napravljeni od meteoritskog željeza.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događaje s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo nova otkrića Svemirskog teleskopa James Webb, novi lander na Mjesecu i njegove probleme, Sunčevu pjegu vidljivu golim okom te tri novootkrivena satelita u Sunčevom sustavu.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Pietra Gnocchija, Aleksandra Borodina, Wilhelma Petersona Bergera, Johnnyja Vana Zanta, Steveja Harleya, Leonarda Nemoya (!), te Alexandera Couragea i Genea Roddenberryja iz serije Star Trek.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1453 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 27. veljače od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

20 godina CSF
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno