Nagrađivani dokumentarac “Između revolucija” večeras u Križevcima

U Klubu kulture večeras se, u srijedu 7. veljače, prikazuje nagrađivani dokumentarac Između revolucija, rumunjskog redatelja Vlada Petrija, koji kroz intimnu priču o sudbinama dviju studentica progovara o poziciji žena u patrijarhalnim sistemima Irana i Rumunjske, društvima koja su „eksperimentirala“ s različitim režimima i u kojima je represivni politički aparat uvijek funkcionirao nauštrb pojedinca. Projekcija počinje u 19 sati i ulazak je slobodan.


Između revolucija svjetsku je premijeru imao u veljači 2023. na Filmskom festivalu u Berlinu gdje je osvojio nagradu Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI za najbolji film u prestižnom programu FORUM i dosad je osvojio čak 13 priznanja. Ovaj hibridni, dokumentarno-igrano-arhivski film donosi priču o Rumunjki Mariji i Iranki Zahri, koje su se upoznale 1970-ih godina na medicinskom fakultetu u Bukureštu i njihovoj dugogodišnjoj strastvenoj korespondenciji. Dvije žene neumorno se dopisuju na razmeđi revolucija, prosvjeda i politički turbulentnih zbivanja koja su poharala njihove zemlje – prije 34 godine Rumunjska revolucija i prije 45 početak Iranske revolucije.

Za mene je Između revolucija film o nedavnoj prošlosti koja vrlo snažno odjekuje neposrednom, sadašnjom stvarnošću. Riječ je o filmu koji predstavlja subjektivnu, žensku povijest dviju država i društava koje su eksperimentirale s različitim političkim sustavima, islamskim i komunističkim, u kojima su ljudi postupno slamani od strane represivnog političkog aparata. To je film koji rezonira s nedavnim događajima u Iranu, gdje se žene ponovno bore za svoja prava, baš kao što su se borile 1979.,” o filmu kaže autor Vlad Petri.
Intiman epistolarni dokumentarac kroz intrigantne i rijetko viđene arhivske snimke odmata klupko kolektivne povijesti, svu nadu i razočaranje koje donose političke transformacije, te propituje društvene tabue, represiju i položaj žena u zemljama gdje su povijest pisali gotovo isključivo muškarci.


20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.