Prodajom slikovnice Jelene Mašek do prihoda novosnovane zaklade

Križevčanka sa zagrebačkom adresom Jelena Mašek autorica je slikovnice za djecu starije predškolske dobi „Mi, superjunaci”, objavljene ovih dana u nakladi dubrovačke Udruge „Poseban prijatelj” uz financijsku podršku Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Riječ je o prvom ovakvom autorskom djelu 41-godišnje majke troje djece – 19-godišnjeg Patrika rođenog s rijetkim genetskim poremećajem, sindromom Treacher Collins, i 10-godišnjih blizanaca Luke i Lele – s radnim iskustvom komercijalista u izdavačkoj kući, a posljednjih nekoliko godina radi s djecom s teškoćama u razvoju u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi.

„Priča je to o Dinu, dječaku malo drugačijem od drugih koji je prihvaćen u svojoj odgojnoj grupi a sve zahvaljujući odgajateljici teti Maji. Dino je naš superjunak kao i sva druga djeca,” stoji u opisu slikovnice, koju su ilustrirali upravo blizanci Luka i Lela s prijateljima iz razreda.

Cijena slikovnice je 8 eura, a čitav prihod autorica je namijenila Zakladi „Pomozimo djeci s invaliditetom” koja, iako utemeljena početkom ove godine u Dubrovniku, dobrotvornim radom će se baviti na području cijele Hrvatske.

Zakladnici Zaklade PDSI su Dženita Lazarević, ujedno i upraviteljica, Udruga za savjetovanje, edukaciju i pomoć roditeljima djece s posebnim potrebama „Poseban prijatelj” Dubrovnik, Udruga za rehabilitaciju i edukaciju „Visoki jablani” Rovinjsko Selo te Andrijana Žderić.

Slikovnicu su recenzirale novinarka HRT-Radija Dubrovnik dr. sc. Silva Povše Capurso, doc. dr. sc. Ljiljana Pintarić Mlinar s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i novinarka Gordana Glibo, voditeljica informiranja u Centru za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja UP2DATE:

„Ova nas slikovnica vodi kroz različitosti i sličnosti,povezuje i upozorava na brojne probleme današnjice poput pretjeranog provodjenja vremena pred različitim vrstama ekrana i zaboravljaju na povezanost unutar zajednice i obitelji”. –dr. sc. Silva Capurso

„Poruka o bogatstvu različitosti medju ljudima i pouka o poštivanju drugog i drugačijeg otvaraju bezbrojne mogućnosti rada s djecom kroz igru i zabavu u svrhu izgradnje samopouzdanih,tolerantnih i sretnih ljudi u koje će izrasti ovako poučavana djeca”. –Gordana Glibo

„Prihvaćanje različitosti,opisom punim pozitivnih obilježja dječaka koji je više “sličan” nego “drugačiji”,uz vještu,toplu i poticajnu formu usporedbe pojedinih osobina dječaka kojeg djeca još nisu upoznala, s pojedinačnim djeci poznatim osobinama djece iz skupine koju već dobro poznaju,djeluje se na urodjenu znatiželju i potrebu djece starije predškolske dobi da svoje potencijale usmjere pro-socijalnom djelovanju.” –doc. dr. sc. Ljiljana Pintarić Mlinar

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.