Novi naslovi čekaju čitatelje

Stručno-znanstveni odjel: FIZIKA I FILOZOFIJA: REVOLUCIJA U MODERNOJ ZNANOSTI / Werner Heisenberg
˝Fizika i filozofija˝ klasik je literature u području filozofije fizike, odnosno filozofije kvantne mehanike,
svjedočanstvo o razvoju i značenju ove teorije iz prve ruke iz pera ne samo jednoga od utemeljitelja
kvantne mehanike već i jednoga od najvažnijih mislilaca dvadesetog stoljeća te jednog od najutjecajnijih i najkompetentnijih filozofskih tumača moderne fizike među fizičarima dvadesetog stoljeća – Wernera Heisenberga.
Ova je knjiga sažeta je i pristupačna pripovijest o revoluciji u modernoj fizici u kojoj je on odigrao iznimno važnu ulogu. Izdanak je slavne serije predavanja te je i dalje jednako relevantna, provokativna i fascinantna kao kad je prvi put objavljena 1958. godine. Briljantan znanstvenik čije su ideje promijenile našu percepciju svemira, Heisenberg se smatra ocem kvantne fizike; najpoznatiji je po načelu neodređenosti koje kaže da kvantne čestice ne zauzimaju fiksni, mjerljiv položaj. Njegov doprinos ostaje kamen temeljac suvremene teorije i primijenjene fizike.

Beletrisitka: STAKLENI DJEČAK / Zanyar Adami
Roman „Stakleni dječak“ Zanyara Adamija potresna je priča o prvih jedanaest godina života kurdskog dječaka koji je prisiljen iz Irana pobjeći u Irak s bakom i djedom dok mu roditelji sudjeluju u revoluciji. Nedugo zatim ga, nakon niza bombardiranja koja pogađaju irački Kurdistan, samog ukrcavaju na avion za Švedsku, gdje završava u udomiteljskoj obitelji i svakog se dana nada ponovnom ujedinjenju s roditeljima i ostatkom obitelji. Zanyar Adami ispleo je nevjerojatno tešku i emocionalnu priču koja progovara o užasima s kojima se suočavaju djeca iz područja pogođenih ratom, ispričana iz dječje perspektive. Glavni junak dječak je, i pratimo njegovu priču od rođenja pa do njegove dvanaeste godine, kada se napokon uspije skrasiti u Švedskoj. U tom periodu proživljava spektar emocija koji bi nekome, kako autor kaže, „dostajao za cijeli život“. U sjajnom prijevodu Lane Momirski, „Stakleni dječak“ prvo je književno djelo Zanyara Adamija, koji se već proslavio kao redatelj, a kritika je vrlo pozitivno ocijenila i njegov ulazak u književnost.

Dječji odjel: APOLENKINA MODRA RADIONICA / napisala Romana Košutková
Češka slikovnica – koja je dobila nagradu Czech Grand Design 2020. za ilustracije – posvećena je starinskom postupku bojanja tkanina, zvanom modrotisak, koji je nekoć bio raširen u svim srednjoeuropskim zemljama, pa i u Hrvatskoj, a 2018. uvršten je na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Ovom izuzetno kvalitetnom knjigom, koja je prevedena na nekoliko jezika, želimo skrenuti pozornost na gotovo zaboravljen tradicijski obrt i njegovu specifičnu estetiku.
Živjeli jednom baka i djed u malenoj kući na kraju sela – tako, posve bajkovito, počinje priča o modrotisku. No, upoznajući djeda i baku, te djevojčicu Apolenku koja je stigla iz svemirskog carstva kako bi im pomogla održati stari zanat, najmlađa će čitateljska publika – a i ona malo starija – doznati niz konkretnih, zanimljivih pojedinosti o starinskom postupku bojanja tkanina indigom. Autorica teksta, Romana Košutkova, umjetnica koja se već niz godina bavi tradicijskim oblicima obrade tkanina, dočarava radionicu punu neobičnih predmeta, potrebnih da bi se bijelo platno pretvorilo u modri svijet bezbrojnih uzoraka. Čaroliju predmeta i postupaka pomoću kojih nastaje modrotisak prikazuju ilustracije renomiranih umjetnika Veronike Vlkove i Jana Šrameka. Ostajući jednostavna i pristupačna najmlađoj publici, slikovnica pruža obilje informacija i poseban vizualni užitak.

Stripovi: GRAFFITI / Danijel Žeželj
Strip. Glavni lik je žena srednjih godina koja prolazi krizu srednjih godina i suočava se s gubitkom obitelji, socijalnih veza, kao i vlastitog okruženja, susjedstva i kvarta u kojem živi i koji postepeno nestaje pod pritiskom modernizacije. Radnja je smještena u velegrad vrlo bliske budućnosti, i mali vremenski pomak daje priči notu negativne utopije, ali u osnovi roman je potvrda snage i trajnosti ljudske emocije, nade i empatije, te želje za preživljavanjem usprkos okolnostima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.