Čeka se dozvola Državnog inspektorata za rušenje kuće Oštrić

Više od tri godine nakon petrinjskog potresa u kojem je stradala, kuća Oštrić u Zakmardijevoj 19 i dalje je opasnost za prolaznike. Prije točno tri godine gradonačelnik je najavio obnovu cijele gradske jezgre uz obećanje da će “već sljedećeg tjedna zatražiti konkretna rješenja“, no od tada se malo toga pomaknulo s mrtve točke. Pred kućom Oštrić još uvijek stoji zaštitna skela koja ne bi puno pomogla niti ikog spasila u slučajevima poput onih nedavno u Sinju ili Petrinji, kad su prolaznici i radnici stradali zbog urušavanja starih kuća.

Prije točno godinu dana, dvije godine nakon potresa, Grad nam je odgovorio da čekaju odobrenje za rušenje budući da kuća ima svojstvo kulturnog dobra i osam suvlasnika. U međuvremenu je Konzervatorski odjel u Bjelovaru dao uputu da se pokrene postupak uklanjanja uništene zgrade po službenoj dužnosti i to bez suglasnosti suvlasnika i bez suglasnosti nadležnog tijela, u skladu s propisima kojima se uređuje zaštita i očuvanje kulturnih dobara.
Nastavno na tu uputu, Grad Križevci uputio je dopis Državnom inspektoratu, ispostavi Križevci, kojim je zatražio izdavanje rješenja o uklanjanju spomenute zgrade zbog zaštite sigurnosti građana Križevaca. U ovom trenutku čekamo odgovor Državnog inspektorata“, odgovorile su nam gradske službe.

Kuća Oštrić nije jedina ruševina koja ugrožava prolaznike. U užem centru grada ih ima još, neke se ruše same od sebe, a neke je vlasnik ogradio daskama i tobože zaštitio prolaznike od urušavanja. U Karlovcu je, primjerice, zbog sigurnosti građana samo u prošloj godini srušeno 17 kuća u starom dijelu grada i uklonjene su na teret državnog proračuna.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Nitro Biber piše:

    Super tema!Imamo starih čuda po gradu a nitko ništa javno ne spominje.Ako,nedaj Bože,nekog “poklopi” stari drlog,sigurno nitko za ništa neće snositi posljedice.
    Dakle,NITKO NIŠTA……
    A,do kada to bude tako?

Komentari su zatvoreni.