Gdje je zapelo? Ruševine u centru grada još uvijek opasne za građane

Grad Križevci objavio je poziv za sufinanciranje uklanjanja zapuštenih ruševnih objekata koji, uslijed oštećenja ili dotrajalosti, predstavljaju opasnost za ljude i imovinu te narušavaju vizuru grada. Zahtjeve mogu podnijeti fizičke i pravne osobe vlasnici nekretnine (stambene, poslovne i stambeno-poslovne) koja se nalazi unutar I. i II. zone grada te uz regulacijski pravac u odnosu na javnu prometnu površinu, uz uvjet da nekretnina predstavlja neposrednu opasnost za prolaznike na pješačkoj i/ili biciklističkoj stazi ili prometnici. Prošle godine iz gradskog proračuna sufinancirano je rušenje četiri kuće i to svaka s po 15 tisuća kuna. Iznos je ove godine povećan, a sve informacije o potrebnoj dokumentaciji i načinu prijave nalaze se na mrežnoj stranici Grada.

Istovremeno, na više lokacija u gradu nalaze se kuće koje ispunjavaju sve zahtjeve koje je Grad naveo kao uvjet za sufinanciranje rušenja, a s njima se ne događa ništa. Vizuru grada i dalje narušava kuća na uglu Strossmayerovog trga i Jelačićeve ulice koju je vlasnik ogradio daskama i onemogućio prolaz nogostupom, kao i zgrada u Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkog na broju 19. Veći problem od nereprezentativnog izgleda predstavlja činjenica da uz ovu ruševinu u Zakmardijevoj svakodnevno prolaze učenici na putu do osnovne škole, a priručna skela koju je nad nogostupom postavio Grad nakon potresa 2020. umjesto da bude privremeno rješenje, stoji ondje već dvije godine.

I baš poslije tog potresa Grad Križevci je najavio obnovu cijele gradske jezgre (u kojoj ima i privatnih kuća) uz objašnjenje gradonačelnika Marija Rajna da: “….Trebamo čuvati kulturno dobro, ali ako je ono prijetnja sigurnosti, zdravlju i životima nas i naše djece, nemam nikakve dvojbe. Životi i zdravlje naših stanovnika ispred su građevine i ako ne možemo zaštiti oboje, biram život i zdravlje stanovnika.” Pitali smo gradske vlasti u kojoj je fazi rješavanje problema s privatnom zgradom u Zakmardijevoj ulici te što je Grad dosad poduzeo u vezi te kuće, ali i drugih dotrajalih zgrada u centru ispred kojih su postavljena upozorenja za prolaznike.

Privatna zgrada u Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkoga 19 je zaštićeno kulturno dobro u privatnom vlasništvu. Grad Križevci je poslao Ministarstvu kulture zahtjev da se zgrada zbog sigurnosti pješaka sruši, no još uvijek nismo dobili odobrenje. Radi zaštite pješaka, tamo je postavljena skela“, šturo je odgovorio gradonačelnikov ured, dok građani još uvijek čekaju da se ove prijetnje sigurnosti i životima uistinu i uklone.

Vezano

Komentari su zatvoreni.