Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1446

Prof. Vernesa Smolčić na Danima meteorita Križevci 3. srpnja 2023. (foto iz arhive AD Perzeidi)
Kako se dokazuje teorija relativnosti – s predavanja prof. Vernese Smolčić (foto iz arhive Perzeida)

U Temi Krugova slušamo drugu polovinu predavanja prof. Vernese Smolčić na Danima meteorita Križevci 3. srpnja prošle godine, na temu kako je po prvi put dokazana teorija relativnosti odnosno jedna prirodna pojava kao njena posljedica, prilikom promatranja potpune pomrčine Sunca 1919. godine.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Noć crnoga Sunca Krunoslava Mikulana, na odjelu stripa Aldobrando Gipija i Luigija Critonea, na odjelu beletristike Usijavanje Ivane Bodrožić, a na stručno-znanstvenom odjelu Svijet bez katarze Tvrtka Jakovine. Najavljujemo i projekciju dokumentarnog filma u knjižnici.

Na današnji datum rođeni su Anton Aškerc, Joseph Strauss, Karel Čapek i Simone de Beauvoir, obavljen je prvi let balonom u Americi, Humphry Davy testirao je prvu sigurnosnu svjetiljku za rudare, objavljeno je otkriće postupka koji će se nazvati dagerotipija, službeno je otvoreno sjedište Ujedinjenih naroda, započela je izgradnja Asuanske brane u Egiptu, predstavljeni su iTunes i iPhone, a umrli su Wilhelm Busch, Edvard Rusjan, Charles-Émile Reynaud i Ivo Pevalek.

U Vijestima Krugova govorimo o predstojećoj Noći muzeja, o uspjesima Muzeja iluzija, o čitanosti elektroničkih knjiga, te o budućem virtualnom muzeju ukradenih umjetnina. HPD Kalnik imat će audiciju za primanje novih članova.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo “najpromašeniji” mladi Mjesec ove godine za dva dana, te probleme nove svemirske misije Peregrine.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Dmitrija Šostakoviča, Stefana Palusellija, Johna Knowlesa Painea, Amilcarea Zanelle, Johanna Straussa III, Joan Baez, Paola Nutinija, te grupa Van Halen i Led Zeppelin.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1446 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 9. siječnja od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

Oprema za promatranje pomrčine Sunca 1919. godine – s predavanja prof. Vernese Smolčić (foto iz arhive Perzeida)
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.