Slavimo Halloween iako se Crkva tome protivi

JutarnjiList.gifKRIŽEVCI – Unatoč negodovanjima Crkve, križevačko dobrotvorno društvo Lipa i danas će izložbom tikvi sa svijećom obilježiti Noć vještica.

Prvi put to su učinili 2003., i to pokraj crkve Sv. Marka gdje je u blizini prostor društva Lipa. Zbog negodovanja crkvenih krugova 2004. izložbu su preskočili, no lani su je ponovno održali, odmaknuvši je nekoliko stotina metara od crkve na prostor igrališta pokraj Stare lipe.  
– Čujemo razne komentare, no odlučili smo nastaviti s izložbom jer je dobro prihvaćena, posebice od djece koja vole dati oduška mašti i za naše izložbe izrezbare prekrasne tikvice – istaknula je predstavnica društva Branka Gold. No, osim poticanja dječje kreativnosti, društvo Lipa uzelo si je u zadatak “možda i u turističke svrhe iskoristiti lik križevačke ‘vještice’ Magde Logomer Herucine”, pa najbolje tkive nagrađuju medaljama “vještice” Magde.


Naime, križevačka travarica Herucina bila je jedna od mnogobrojnih optuženih za vještičarenje, ali i prva žena u Hrvatskoj oslobođena tih optužbi na temelju ukaza carice Marije Terezije, a nakon provedenih ispitivanja Herucine u Beču, za što prema riječima povjesničara Ivana Peklića postoje i vjerodostojni povijesni dokumenti. Bilo je to 1758., a u društvu smatraju da bi tu povijesnu činjenicu Križevci trebali iskoristi pa joj čak napraviti i spomenik.

O toj bi inicijativi danas trebala biti riječ i na tribini o progonima vještica u križevačkom Pučkom učilištu koje je ove godine prvi put odlučilo biti nositelj programa u povodu Noći vještica. U svoj program pod nazivom “Halloween” uvrstili su još i bal pod maskama koji će se od 21 sat održavati u Klubu kulture.

– Smatramo da je Noć vještica pučki običaj koji ne treba sputavati. Na zapadu je to tradicionalno prava veselica, zašto ne bi bila i kod nas. Pa zar nije bilo dosta progona vještica, neshvatljivo mi je da neko negoduje zbog tog običaja – rekao je Zdenko Balog iz Pučkog učilišta.

Za komentar zašto je Crkvi smetala izložba tikvica pokraj crkve Sv. Marka i što misli o širenju programa uz Noć vještica pod okriljem gradske ustanove, pitali smo Ivana Žufiku, župnika župe Sv. Ane u čijoj je nadležnosti i crkva Sv. Marka.

– Ništa ne želim komentirati, svakom pametnom čovjeku ne treba reći razlog zašto takvoj izložbi nije mjesto pokraj crkve – odgovorio je Žufika, dodavši da “u Hrvatskoj ima drugih problema i poslova nego se baviti s takvim stvarima”.

Vezano

Komentari su zatvoreni.