Na smetištu će urediti ribnjak

VecernjiList.gifEKOLOGIJA Zatrpavaju se divlja odlagališta otpada kraj Križevaca

KRIŽEVCI – Desetine tona glomaznog i raznog drugog otpada, uklanja se s dva dosad najveća divlja odlagališta na području grada Križevaca, u blizini sela Ruševca i Većeslavca, na granici s općinom Sveti Ivan Žabno. Odlagališta se saniraju novcem iz gradskoga proračuna uz potporu Fonda za zaštitu okoliša u iznosu 180.000 kuna, te udjelom križevačkog Komunalnog poduzeća iz dijela namijenjenog za odvoz glomaznog otpada.


Odlagali i životinje
Time će se konačno riješiti višegodišnje ruglo toga kraja, koje je bilo opasno zbog mogućeg trajnog onečišćenja okoliša, posebno podzemnih voda i potoka Blizna. Mještani iz okolice, ali zacijelo i iz udaljenijih naselja desetljećima su dovozili odbačenu bijelu tehniku, automobilske karoserije, ali i životinjske otpatke, onečišćujući inače pitomi i veoma slikoviti kraj, gdje još nema asfalta. Nerazgradivi otpad se odvozi ili spaljuje, a površina pokriva zemljom, na kojoj će se zasijati trava i urediti livade.


Spremnici za otpad
– U Većeslavcu zato treba iskopati oko 200 kubika zemlje, pa će se tako urediti i ribnjak koji može poslužiti i za napajanje stoke – objašnjava poljodjelac Marijan Marčeta, predsjednik mjesnog odbora za tri sela.

Predlaže da se na prilazne ceste do dosadašnjih divljih odlagališta postave rampe kako bi se spriječilo ponovno dovoženje otpada. – Naši mještani to sigurno neće više raditi jer ćemo u dogovoru s Komunalnim poduzećem iz Križevaca postaviti spremnike za odvojeno odlaganje otpada, a prema potrebi ćemo organizirati odvoz glomaznog otpada – kaže Marčeta. Ako neće mještani Ruševca i Većeslavca, to ne znači da se do obližnjih šuma prema Svetom Petru Čvrstecu neće dovesti netko drugi, jer uz sporedne ceste već se pojavljuju nova divlja odlagališta, primjerice prema Raščanima. Tamo, čini se, netko baca i životinjske otpatke jer se na tom mjestu okupljaju i psi lutalice u potrazi za hranom.

Sanira se i Ivančno brdo
Komunalno poduzeće je uporedno s uređenjem divljih odlagališta počelo sanirati i glavno križevačko odlagalište u šumi Ivančno brdo nedaleko od naselja u Lepušićevoj ulici. Upravo će stanovnici tog predgrađa najviše odahnuti jer neće ubuduće ljeti morati trpjeti nesnosni smrad s oko stotinu tona smeća koje se ponekad i zapali. U iduće tri godine brdo smeća se mora zatrpati zemljom i zasaditi drvećem, u što Grad i Fond za zaštitu okoliša ulažu oko 20 milijuna kuna. Zatvaranjem tog odlagališta komunalni otpad će se odvoziti na novo regionalno odlagalište.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.