Povjerenstvo neće pokrenuti postupak oko Rajnovog volontiranja i puta u Amsterdam

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće pokrenuti postupak protiv križevačkog gradonačelnika Marija Rajna zbog prijave vezane uz njegovo volontiranje, ulogu u poduzeću Kontis i putovanje na sajam nautičke opreme u Amsterdam u studenom 2022. jer nije steklo saznanja da bi Rajn obavljao poslove za navedenu tvrtku niti da je primio nedopušteni dar u vidu plaćanja puta. Odlučilo je to Povjerenstvo na sjednici početkom prosinca nakon što su mu Grad Križevci, trgovačko društvo Kontis i vlasnik uređaja Docker dostavili svoja očitovanja vezana uz prijavu Gradskog odbora SDP-a o mogućem sukobu interesa.

Podsjetimo, Poslovni dnevnik u svibnju je pisao o “revolucionarnom rješenju za pristajanje plovila u marinu” razvijenom uz podršku privatne tvrtke, a kao osoba zadužena za predstavljanje i implementaciju proizvoda na tržište naveden je Mario Rajn. Javnost dotad nije znala da gradonačelnik ima ikakve veze i interesa za nautiku i nautičku opremu. Tad je objavljena i fotografija s najvećeg sajma nautičke opreme METS u Amsterdamu i na njoj je, među ostalima, i križevački gradonačelnik. Budući da nije uobičajeno da čelnik jedinice lokalne samouprave na sajmovima predstavlja privatne tvrtke, pitali smo ga u kakvom je poslovnom angažmanu s privatnom tvrtkom i što za njih radi, a odgovorio je da je dio tima koji je osmislio inovaciju te da je njegov angažman volonterski. Objasnio je da razgovara s potencijalnim partnerima na sajmovima koje posjećuje privatno o svom trošku i volonterski predstavlja funkcionalnosti.

Mario Rajn nije volonterski ili na bilo koji drugi način involviran u obavljanje poslova društva Kontis“, odgovorilo je trgovačko društvo Povjerenstvu na dopis o njihovim poslovnim odnosima te o eventualnim troškovima putovanja u Amsterdam. Tvrtka je negirala poslovnu povezanost s križevačkim gradonačelnikom, ali i istaknula da nije vlasnik inovacije koja se predstavljala na nautičkom sajmu u Amsterdamu. Njen vlasnik je izvršni direktor tvrtke Kontis, ali kao privatna osoba. On je gradonačelnika Rajna i još nekoliko bliskih prijatelja pozvao na sajam, međutim tvrdi da nije sudjelovao u organizaciji puta niti je platio njegove troškove, što gradonačelnik kao obveznik Zakona o sprječavanju sukoba interesa ne bi mogao niti primiti budući da je vrijednost putovanja veća od 500 kuna.

Iz dopisa tvrtke Kontis i Grada Križevaca Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije steklo saznanja da su navedene pravne i fizičke osobe Rajnu podmirile troškove putovanja u Amsterdam i zaključili su da se očito radi o hobiju i neformalnoj potpori promicanju tehnološkog razvoja koji pomaže nautičarima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.