SDP i HSLS žele županiju sigurnu za žene

Uoči sjednice Županijske skupštine najavljene za srijedu 20. prosinca, Klub vijećnika SDP-a i HSLS-a podnio je prijedlog zaključka o proglašenju Koprivničko-križevačke županije sigurnim mjestom za žene. Iako je ravnopravnost žena i muškaraca jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije i jedno od temeljnih prava utvrđenih u Ugovorima i Povelji Europske unije o temeljnim pravima, a i u Hrvatskoj je proglašena jednom od ustavnih vrijednosti i postoji niz propisa koji bi trebali osigurati ostvarenje te ideje, žene u stvarnosti i dalje doživljavaju nasilje ili uznemiravanje i na radnom mjestu, i u obitelji, i na internetu, u javnom životu, a podaci o kršenju zajamčenih prava i dalje su zabrinjavajući.

Zastrašujuće brojke potakle su europsku grupaciju PES (Party of European Socialist Group) čiji je dio i SDP da predloži rezoluciju Sigurno mjesto za žene kojom su pozvali vlasti da proglase svoje gradove i regije sigurnim prostorima za žene. Prva županija u Hrvatskoj koja se obvezala učiniti još više protiv nasilja nad ženama, diskriminacije i seksizma je Krapinsko-zagorska koja je još u rujnu, zajedno s vijećima svojih šesnaest gradova i općina, jednoglasno usvojila rezoluciju.

Time se lokalna zajednica, ključna u odgovoru na problem diskriminacije i nasilja nad ženama, obvezuje na konkretne mjere u okvirima svoje ovlasti, različite aktivnosti poput osnaživanja djevojčica, djevojaka i žena, osiguranje pristupa zaštiti za žrtve nasilja, ali i uklanjanje rodnih stereotipa prisutnih u javnom prostoru kroz sustavnu edukaciju od rane dobi. Županijski vijećnici u srijedu će glasati o ovom prijedlogu i izjasniti se žele li u svojoj županiji jednakost i ravnopravnost svojih građana i građanki.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.