Nezaposlenost i premalo dobrih mjesta za izlazak najveći problem mladih

Istrazivanje_mladi_zupanija_nezaposlenost_volontiranje_savjet_mladihKoprivničko-križevačka županija: Mladi su visoko na ljestvicu problema stavili i ovisnosti i fizičko nasilje. Istraživanje je lani provedeno na uzorku od 342 ispitanika

Nezaposlenost, ovisnosti, fizičko nasilje i nedovoljan broj mjesta za izlaske i druženja najveći su problemi mladih u Koprivničko-križevačkoj županiji. Zaključak je to istraživanja koje je od travnja do prosinca prošle godine provedeno u suradnji županijskog Savjeta mladih, Euroatlanskog kluba Hrvatske i udruge Glas mladih Križevci. Istraživanje anketnim upitnikom provedeno je na uzorku od 342 ispitanika, najvećim dijelom srednjoškolaca.

Volonterski rad

Iako tri četvrtine mladih u županiji ima pozitivno mišljenje o volonterskom radu, pomalo je zabrinjavajuće da ih je tek manje od osam posto uključeno u neki oblik volontiranja. Mladi se u slobodno vrijeme najviše bave surfanjem po internetu, njih više od 90 posto, i druženjem s prijateljima, dok se sportom bavi samo nešto više od 30 posto. Više ih samo odmara, ide u kafiće ili gleda televiziju.

Županijski program za mlade

Među prijedlozima za novi županijski program za mlade ispitanici su se najvećim dijelom odlučivali za različite tečajeve, veću otvorenost prema mladima, više predstava i koncerata te inicijativu za pristupne točke u obrazovnim institucijama. Isto tako, smatraju da prostorije koje su namijenjene mladima u velikim postotku nisu adekvatne njihovim potrebama.

Rezultate istraživanja te smjernice za daljnji rad s mladima u sjedištu Koprivničko-križevačke županije predstavila je Ivana Pukšec iz Euroatlanskog kluba Hrvatske.(VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.