Kasni izgradnja pročistača – izvođač tražio produljenje roka

Tvrtka Radnik je krajem jedanaestog mjeseca podnijela zahtjev za produljenje roka za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, čija izgradnja još nije ni počela. Naime, nakon postupka javne nabave ugovor za projektiranje i izgradnju tog uređaja je predsjednik uprave tvrtke Radnik Mirko Habijanec potpisao još u svibnju 2022. i tada je počeo teći rok od 36 mjeseci u kojem Radnik mora projektirati, izgraditi i pustiti u probni rad pročistač vrijedan nešto manje od 49 milijuna kuna bez PDV-a. Budući da je od tada prošlo 18 mjeseci, odnosno pola vremena predviđenog ugovorom, vijećnik Goran Hrg je prekjučer na sjednici Gradskoga vijeća pitao zašto izgradnja još nije ni počela.

Nije to mali novac. Hoćemo li sad morati čekati izgradnju tog pročistača da bi se mreža odvodnje izgrađena kroz projekt aglomeracije mogla pustiti u funkciju?“, pitao je vijećnik Hrg.

Izvođač radova, tvrtka Radnik, tražila je produljenje roka za izgradnju jer se čeka ocjena o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja već je jednom provelo postupak procijene i donijelo rješenje na zahtjev Vodnih usluga, no ono je prestalo važiti u listopadu 2020., do kad se mogla tražiti lokacijska dozvola ili produljenje rješenja. Budući da ti zahtjevi nisu podneseni, Zakon o zaštiti okoliša nalaže da se prije ishođenja lokacijske dozvole treba ponoviti postupak ocjena o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš, a novo rješenje još nije doneseno.

No bez obzira na odgađanje izgradnje pročistača, novi priključci će se spojiti na odvodnju, potvrdio je voditelj projekta aglomeracije inženjer Igor Šimunović. Postojeći uređaj u Cubincu je mehanički, tzv. prvog stupnja i projektiran je za 22.5 tisuće stanovnika, dok će novi uređaj (koji se još nije počeo graditi) biti biološki, tzv. trećeg stupnja i projektiran je za 21 tisuću stanovnika, objasnio je. Izgradnja pročistača dio je projekta “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci” vrijednog više od 320 milijuna kuna, a sufinancira ga Europska unija. 

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Nitro Biber piše:

    Ne treba nam postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda jer je kanalizacijska mreža,tj. cijevi u defektu.Polomljeno ih je sigurno trećina,moguće i više.Fuš firme rade na kvantitetu,ne kvalitetu.

Komentari su zatvoreni.