Na vodovod dosad priključeno 18, a na odvodnju 17 posto od planiranog

Potpisivanjem ugovora za projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćivanje otpadnih voda, koji su danas u Razvojnom centru i tehnološkom parku potpisali direktorica Vodnih usluga Helena Kralj Brlek i predsjednik uprave tvrtke Radnik Mirko Habijanec, počeo je teći rok od tri godine u kojem Radnik mora projektirati, izgraditi i pustiti u probni rad pročistač vrijedan nešto manje od 49 milijuna kuna bez PDV-a. Križevačke otpadne vode dosad su preko kolektora Vrtlin i Koruška odlazile u pročistač u Cubincu, koji je izgrađen 1990. i samo je mehanički pročišćavao vodu, dok će je novi uređaj i biološki pročišćavati.

Da se s ovim projektom kasni barem 10 do 20 godina, misli predstavnik izvođača radova Mirko Habijanec koji je naglasio važnost vodovoda i odvodnje za zdravlje ljudi i kvalitetu života. “Sva sela bi morala imati vodovod i kanalizaciju. Mi ćemo ugovorene radove sigurno napraviti u tri godine i dobro je da su svi radovi u istim rukama – i aglomeracija i pročistač“, rekao je Habijanec požalivši se na rast cijena od prošle godine kad su se prijavili na natječaj do danas.

S obzirom na to koliko je napora uloženo u ovaj projekt, vjerujem da ćemo pročistač pustiti u rad do 2025. Drago mi je da imamo domaću tvrtku za partnera, a probleme u izvođenju ćemo zajedno rješavati ako prihvatimo činjenicu da smo svi na istoj strani“, poručio je gradonačelnik Mario Rajn i naglasio da je cilj povećati razinu zaštite okoliša te što većem broju kućanstava omogućiti priključak na vodu i odvodnju.

Izgradnja pročistača dio je projekta “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci” kojim je planirana gradnja 9 i pol kilometara novih cjevovoda i rekonstrukcija skoro 20 km postojećih, kao i izgradnja i rekonstrukcija 66 km odvodnje. “Dosad je izgrađeno 60 posto planirane vodoopskrbe i priključeno 18 posto planiranih priključaka. Što se tiče odvodnje, izgrađeno je 20 posto, a priključeno 17 posto planiranog“, rekla je Helena Kralj Brlek. Podsjetimo, ugovor za radove na mreži na području aglomeracije Križevci vrijedan je više od 320 milijuna kuna, sufinancira ga Europska unija i potpisan je krajem ožujka prošle godine, a svi radovi trebali bi završiti do kraja sljedeće. Radovi na rekonstrukciji vodoopskrbe i odvodnje još nisu započeli.

Vezano
1 komentar
  1. Marija piše:

    Zadovoljna sam kako se upravlja gradom.To pripisujem uglavnom mlađoj ekipi kojoj nije važna stranka ako je nešto pozitivno za općenito stanvništvo sela i grada.Ima tu još dosta posla meni osobno smeta ul. Radnički dol, ima uistinu dosta stanovnika ali pod hitno je potrebna cesta/jer ovo je makadam/ a spadamo u centar naravno doći će i odvod.Nogostup,biciklistička staza jer puno djece ide u školu po cesti a znamo da u pilanu koja je u toj ulici dnevno prolaze tereni kamioni.I dok prolsze često nam se trese kuća a i pucaju zidovi.Bila bih sretna da se ovo riješi.Znak za Radnički dol postabljen je na broju 2 a ne na br.1 što često izaziva zabunu kod onih koji trebaju ove lokacije.Inače čestitam i nek mi stariji ne zamjere ali mislim da đladi imaju šire vidike.Hvala i sretno!

Komentari su zatvoreni.