Knjižničari izdvojili nove naslove u Gradskoj knjižnici

Stručno-znanstveni odjel: MONTESSORI DIJETE: VODIČ ZA RODITELJE ZA ODGOJ ZNATIŽELJNIH I ODGOVORNIH LJUDSKIH BIĆA / Simone Davies; ilustrirala Hiyoko Imai ; [prevoditeljica Nina Kolaković]. – – Split: Harfa, 2022.
Ovdje ćete naučiti pet načela za poticanje djetetove prirodne radoznalosti, ali prvo morate imate povjerenja u dijete i poticati njegov osjećaj čuđenja. Naučit ćete kako urediti prostor slijedeći načela Montessori pristupa, uključujući i namještaj prilagođen djetetovoj visini, i kako organizirati sve elemente jedne aktivnosti na jednome mjestu, držeći se one stare izreke „manje je više“. Naići ćete na poglavlja o njegovanju suradnje i postavljanju granica. Korak po korak naučit ćete kako ovaj način života uklopiti u svakodnevni život i rutine kao što su obroci, spavanje, pranje zubi, odlazak na toalet, odnos prema braći i sestrama, opraštanje od dude. Također, upoznat ćete se s nekim divnim Montessori vještinama, kao što je tzv. Montessori okret kaputa.

Beletristika: SPAŠAVANJE SMRTI / Lucie Faulerova; prevela s češkog Suzana Kos. – – Zagreb: Hena com, 2022.
Putujući podzemnom željeznicom, gotovo nijema Mári misli o tragičnom samoubojstvu neimenovane djevojke na tračnicama, a fenomen samoubojstva opsesivno joj nastanjuje um. Njezina svijest uskoro prolazi kroz mnoga začudna mjesta, kao i vlak kojim je krenula. Počevši od gotovo idilična djetinjstva u Mršini s obitelji, brzo stiže do tamnih događaja iz bliske prošlosti, sve vrijeme procjenjujući smisao i potrebu postojanja u sadašnjosti. Teret sjećanja čini se prevelik, i Mári priželjkuje kraj. Poput vlaka, stići će na svoje odredište. Drugi roman hvaljene češke književnice Lucie Faulerove suvremeno je zamišljen uvid u kompleksne, mračne misli izmučene djevojke, suočene s teškom svakodnevicom koju ipak želi živjeti. Stilski inovativno i vješto napisano, sa solidnom dozom crnog humora, Spašavanje smrti nominirano je za prestižnu češku nagradu „Magnesia Litera“, a ovjenčano Europskom nagradom za književnost 2021. godine.

Dječji odjel: ZAGRLJAJ SREĆE / [tekst osmislile i napisale učenice OŠ Ljudevita Modeca Križevci; ilustracije : članice likovne grupe OŠ Ljudevita Modeca]. – – Križevci: Osnovna škola Ljudevita Modeca: Klub žena s bolestima dojke “Agata”, 2022.
Tonka već neko vrijeme nije vidjela svoju baku Ružu koja je u međuvremenu oboljela od raka dojke, stoga je isplanirala zajedničke aktivnosti kako bi se baka osjećala bolje. Tonkina mama, Tonka i baka vjerovale su u ljubav i znale da ona sve pobjeđuje. Na kraju slikovnice opisano je što se obilježava na Dan narcisa i na Dan ružičaste vrpce. Tekst i crteže su napisali i izradili učenici OŠ Ljudevita Modeca Križevci u suradnji s Klubom žena s bolestima dojke “Agata“ iz Križevaca.
Slikovnica se, osim u tiskanom, može čitati i u digitalnome obliku.


Knjige za mlade: MARESI: KRONIKE IZ CRVENOG SAMOSTANA / Maria Turtschaninoff; sa švedskoga prevela Željka Černok. – Zagreb: Naklada Ljevak, 2022.
Na otoku usred oceana, izoliran od svijeta, nalazi se Crveni samostan, čije stanovnice slijede sveta učenja prve Majke. Samo je pripadnicama ženskog roda dopušten pristup otoku, svaka od njih bit će dočekana s dobrodošlicom i bit će joj pružena zaštita od progona, zlostavljanja i gladi. Kad stupi na otok, Maresi je tek trinaest godina, došla je u Crveni samostan tražeći utočište od siromaštva i gladi… Mračna, moćna i originalna knjiga, ističe se izbrušenim stilom kakav se rijetko susreće u ovom žanru. Atmosferična, snažna vizija koja upečatljivo dočarava svijet tako različit od našeg, a ipak tako uznemirujuće poznat. Autorica se koristi tradicionalnim elementima ženske magije da bi postigla dramatske učinke u ovom uzbudljivom feminističkom romanu o prijateljstvu, sestrinstvu i hrabrosti.

Vezano

Komentari su zatvoreni.