Za milijun eura planiraju novi vrtić u vojarni, ali ne odustaju ni od Karana

Grad raskida ugovor za prostor u bivšoj vojarni u kojem se nalazi Poliklinika Medikadent i ondje namjerava urediti dječji vrtić, a dosadašnjem korisniku će isplatiti oko 490 tisuća eura naknade za ulaganja u nekretninu. O tome će večeras raspravljati vijećnici na 18. sjednici Gradskoga vijeća na kojoj je predviđeno donošenje odluke o sporazumnom raskidu Ugovora o prijenosu prava građenja između Grada Križevaca i tvrtki Elektrotehnika i Poliklinika Medikadent, kojima trenutačni ugovor vrijedi do 2031. Kao podružnicu gradskog vrtića, gradska vlast tamo namjerava urediti prostor za najmanje četiri vrtićke skupine, odnosno za 80 djece.

Ovo nam se iskristaliziralo kao puno bolja opcija u odnosu na područni vrtić u naselju Karane budući da je tamo moguće primiti samo dvije vrtićke skupine“, rekao je gradonačelnik Mario Rajn danas na konferenciji za medije uoči večerašnje sjednice. Podsjetimo, Grad je za najavljenu izgradnju vrtića u Karanama još prošle godine dobio 325 tisuća eura iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, dok je ostatak trebao financirati iz gradskog proračuna. Prvi postupak javne nabave je poništio, a i u drugom su pristigle ponude za izvođenje radova veće od procijenjene vrijednosti. Poliklinika se mora iseliti do 30. rujna 2024., a Grad planira da će ukupni troškovi uređenja vrtića i nakade dosadašnjim korisnicima prostora biti do milijun eura.

No mi nismo odustali od projekta vrtića u Karanama. Imamo važeću građevinsku dozvolu i budući da je za sljedeću godinu najavljen program za gradnju vrtića u ruralnim krajevima, mi ćemo ga prijaviti“, otkrio je gradonačelnik i dodao da se slaže s oporbom da je jedan od preduvjeta za privlačenje mladih u Križevce i mjesto u vrtiću.

Na dnevnom redu je treći rebalans proračuna za godinu na izmaku kojim se uvodi novi projekt Sunčana elektrana Križevci i za nju se izdvaja 200 tisuća eura za priključenje na mrežu. Budući da izgradnja još nije ni počela, pitali smo o kakvim se troškovima radi. “Imamo glavni projekt za elektranu Trstenik snage 7 MW i javili smo se na poziv Ministarstva gospodarstva, očekujemo sad do Božića energetsko odobrenje koje nam je preduvjet za građevinsku dozvolu. Priključenje na mrežu se HEP-u plaća unaprijed”, odgovorio je gradonačelnik na naš upit.

Podsjećajući na projekte koji su ove godine dovršeni ili se još provode, Rajn je, govoreći o aglomeraciji, izrazio nezadovoljstvo dinamikom radova. Što je onda poduzeo prema izvođaču radova, pitali smo.

Mi prvenstveno poduzimamo prema nadzornom inženjeru i ljudima koji vode projekt. Kroničan je nedostatak radnika, ali strpljenje građana ima neku granicu. Apsolutni prioritet je da se malo pregrupiraju i da se počnu rješavati dionice koje su predugo otvorene. Ne možemo još jednu zimu provesti u blatu, to je očiti znak da u organizaciji nešto šteka“, odgovorio je gradonačelnik. Posljednja sjednica Gradskoga vijeća u ovoj godini najavljena je za danas u 18 sati.


20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.