Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1436

Dr.sc. Nenad Raos govori o utjecaju sudara Zemlje s asteroidima na postanak života na Zemlji 30. lipnja 2023. (foto A. Dundović)

U Temi Krugova slušamo diskusiju poslije predavanja dr.sc. Nenada Raosa na ovogodišnjim Danima meteorita Križevci 30. lipnja na Međunarodni dan asteroida, na temu Asteroidi i postanak života na Zemlji. Razgovara se o mogućnosti i vjerojatnosti života na još nekim mjestima u Sunčevom sistemu osim na Zemlji.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Čokolada na kvadrat: Od kvadratnoga milimetra do kvadratnoga metra Lare Branilović, Beate Guszak i Srđane Modrinić, na odjelu za mlade Percy Jackson i bogovi Olimpa: Knjiga prva: Kradljivac groma Ricka Riordana, na odjelu beletristike Civilizacije Laurenta Bineta, a na stručno-znanstvenom odjelu Najveće znanstveno istraživanje sreće Roberta Waldingera i Marca Schulza. Govorimo i o nekim događajima u sljedećih tjedan dana u okviru programu Mjeseca hrvatske knjige.

Na današnji datum rođeni su Antoni van Leeuwenhoek i Milivoj Slaviček, završena je izgradnja transkontinentalne telegrafske linije u Sjedinjenim Američkim Državama, osnovani su Ujedinjeni narodi, obavljen je posljednji komercijalni let “Concordea” i počela je izgradnja pelješkog mosta. Umrli su Alessandro Scarlatti, Franz Lehár, Ivan Dežman, Christian Dior, Boris Magaš, Jane Seymour, Louis Renault, David Oistrakh, Fats Domino i Ino Perišić.

U Vijestima Krugova govorimo o uvrštenju Straduna u “Blaga europske filmske kulture”, te o vrijednim arheološkim otkrićima u Francuskoj i kod nas na Jadranu.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da je umjetna inteligencija pronašla supernovu, da je svemirski teleskop James Webb snimio do sada nepoznatu pojavu na Jupiteru, te da ćemo u slučaju vedroga neba 28. listopada moći promatrati djelomičnu pomrčinu Mjeseca sa križevačke zvjezdarnice.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Gilberta Becauda, Ringa Starra, te grupa Leb i sol, Prljavo kazalište i The Rolling Stones.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1436 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 24. listopada od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.