Križevačko učilište dobilo opremu vrijednu dva milijuna kuna

U posljednje dvije godine na križevačkom Visokom gospodarskom učilištu znatan novac uložen je u adaptaciju prostora i opremanje laboratorija za kontrolu kvalitete sjemena. Tako je ponovno zbog zastarjele aparature i neadekvatnog prostora mogla zaživjeti djelatnost za koju je Učilište bilo i prije ovlašteno, no prava kruna tog truda stigla je ovih dana.

Profesorica Vesna Samobor kaže da je iz Ministarstva poljoprivrede u vidu akreditacije stigla dozvola za analizu kvalitete sjemena, njegove dorade, mogućnosti uvoza, izvoza i obavljanje drugih poslova. Iako je osnovna uloga Učilišta obrazovna, pa su laboratoriji namijenjeni stjecanju znanja studenata, u njemu će se moći obavljati i razne uslužne te komercijalne analize za tvrtke koje se bave sjemenjem, a moći će pružati i stručnu podršku poljoprivrednicima.
– Fitopatološke i druge analize različitog materijala koji nam mogu donijeti poljoprivrednici kako bi utvrdili jesu li njihovi nasadi bolesni i tako učinkovito riješiti probleme – rekla je Vesna Samobor.

Profesorica uređenje i opremanje laboratorija procjenjuje na oko dva milijuna kuna, koje su udružili Ministarstvo znanosti i Visoko gospodarsko učilište, a četvrtina iznosa pristigla je iz projekta TEMPUS, koji se provodi s nekoliko domaćih i partnerima iz Nizozemske i Velike Britanije.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.