Provjerili smo što je od prijedloga građana dosad uvršteno u gradski proračun

Gradska vlast pozvala je prošli tjedan građane Križevaca da se svojim prijedlozima na platformi Sudjeluj! Križevci uključe u kreiranje proračuna za sljedeću godinu, uz objašnjenje da je sudjelovanje javnosti u procesima odlučivanja jedna od temeljnih karakteristika transparentnosti jedinica lokalne samouprave. Ova digitalna platforma pokrenuta je pred točno tri godine, 2. listopada 2020. pa smo provjerili koje prijedloge građana je vlast uvrstila u dosadašnje proračune.

Među projektima koji su financirani iz gradskog proračuna i predložili su ih građani je proširenje i uređenje “Magdinog vrta”, obnova gradskih bunara, ali i, kažu iz gradonačelnikovog ureda, izrada Studije i strategije zelene infrastrukture do 2027. te opremanje službe komunalnog redara.

Prijedlog se odnosio na poboljšanje učinkovitosti komunalnih redara na terenu što je Grad ispunio zapošljavanjem dodatnog redara. S obzirom da se Križevci prostiru na 264,2 kilometara komunalnim redarima je bilo teško obići sva područja pa je stoga zapošljavanjem dodatnog redara znatno poboljšana učinkovitost“, objašnjava Grad. I uređenje poučne staze kod jezera Čabraji, doznajemo, predložili su građani.

Godinu kasnije, u proračun za 2022. uvršteno je uređenje igrališta u Ulici Krunoslava Heruca, sufinanciranje dogradnje kuće Udruge Maslačak s 50 tisuća kuna, edukacija iz medijske pismenosti u svim osnovnim školama i uređenje putnih jaraka u Karanskom odvojku. Financiraju se i projekti za koje bi Grad i bez traženja građana morao osigurati sredstva, poput uređenja ulica bez nogostupa ili obnove cesta i ulica po završetku projekta aglomeracije.

Što se tiče prijedloga koji su putem platforme sudjeluj.krizevci.hr postavljeni za proračun 2023. godine, Grad Križevci je osigurao sredstva za uređenje cesta i ulica nakon provedbe projekta aglomeracije i za financiranje nogostupa u Zagorskoj ulici. U tijeku je i izdavanje građevinske dozvole za uspostavu stambene zadruge na prostoru bivših spavaonica u nekadašnjoj vojarni čime će se osigurati 20 stanova za mlade, što je također bio jedan od prijedloga. Grad Križevci osigurao je i sredstva za rad Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode“, tvrdi lokalna vlast i dodaje da uskoro počinje izgradnja još jedne biciklističke staze koju su tražili građani – ovaj put u Ulici Franje Markovića.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Nitro Biber piše:

    Auuuu,kako vizionarski i progresivno!Mogli bi izgraditi i kozmodrom,a?Komunalni redari ne rade nikako,imam saznanja tako da o ovom dodatnom nema smisla ni komentirati.Nadam se da im je ovo posljednji mandat,ju-huuu!

Komentari su zatvoreni.