Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1432

Članovi udruge ProGEO-Hrvatska koji su 'iznijeli' dobar dio ovogodišnjih Dana meteorita Križevci. Lijevo predavač dr.sc. Nenad Raos (foto iz arhive Perzeida)
Članovi udruge ProGEO-Hrvatska koji su 'iznijeli' dobar dio ovogodišnjih Dana meteorita Križevci. Lijevo predavač dr.sc. Nenad Raos (foto iz arhive Perzeida)
Članovi udruge ProGEO-Hrvatska koji su ‘iznijeli’ dobar dio ovogodišnjih Dana meteorita Križevci. Lijevo predavač dr.sc. Nenad Raos (foto iz arhive Perzeida)

U Temi Krugova slušamo prvih petnaestak minuta predavanja dr.sc. Nenada Raosa na ovogodišnjim Danima meteorita Križevci 30. lipnja na Međunarodni dan asteroida, na temu Asteroidi i postanak života na Zemlji. Naš poznati kemičar i popularizator znanosti govori nam kako asteroidi i stvaraju i uništavaju život na Zemlji tokom milijardi godina.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Štatutko u vinogradu Josipa Petrlića Pjera i Ljiljane Petrlić, na odjelu za mlade Svjetionik Paca Roce, na odjelu beletristike Potop Damira Karakaša, a na stručno-znanstvenom odjelu Toksična pozitivnost: Kako (pre)živjeti u svijetu opsjednutom srećom Whitney Goodman.

Na današnji datum rođeni su Thomas Stearns Eliot, Martin Heidegger i Ivan Pavlov, Francis Drake vratio se puta oko Zemlje, umrli su Edgar Degas, Anna Magnani, Lavoslav Ružička, Džore Držić, Andrija Fijan i Alberto Moravia.

U Vijestima Krugova govorimo o novom arheološkom otkriću u Egiptu, o izložbi telekomunikacijske tehnologije u Bjelovaru, te o Varaždinskim baroknim večerima. Najavljujemo neka događanja u kulturi ovaj tjedan u Križevcima.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza protekloga vikenda održao dvodnevne radionice u Kozmološkom centru i na zvjezdarnici u Križevcima, da se u srijedu, 27. rujna otvara jedinstvena izložba astronomske opreme u Gradskom muzeju u Križevcima, te uspjeh misije OSIRIS-REx.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Georgea Gershwina, Arnolda Schönberga, Béle Bartóka, Marka Knopflera, Johna Lennona, te grupa Prljavo kazalište i The Beatles.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1432 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 26. rujna od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.