Kad Štulić hvali dobar dribling, klinci se oduševe ritmom i Križevcima odjekuju dobre vibracije

Križevci su ponovno zazvučali ritmovima u režiji i izvedbi vrsnih hrvatskih i pokojega gostujućeg glazbenika na bubnjevima, vibrafonu, marimbi i timpanima. Nedavno završene 13. Večeri Udaraljkaša u Križevcima ostvarile su svoj cilj – ponuditi dobre vibracije, zabaviti publiku, te stvoriti nove poklonike velike obitelji instrumenata na kojima palice i batići stvaraju muziku koja se čuje i – odjekuje.

Koncertna dvorana Glazbene škole Alberta Štrige bila je poprište događaja u kojem su se izmjenjivali izvođači svih dobi. Dana Franolić, student Muzičke akademije iz Zagreba otvorio je manifestaciju izvanrednim koncertom “Odjeci Udaraljki”, koji je zaintrigirao publiku i postavio visoku ljestvicu za preostale nastupe. Magistra glazbe Suzana Komazin s gostima, prof. Damirom Gregurićem na glasoviru i Lovrom Baričevićem na udaraljkama ponudila je izvedbu u kojoj je dominantan dio bio asocijacija na Johnnyja Štulića. Skladba “Imaš dobar dribling” autora Frane Đurovića vuče nadahnuće iz Štulićeve “Nikom nije lepše neg je nam”, a da je tako doista bilo te večeri, slušatelji su potvrdili, nagradivši S. Komazin burnim aplauzom. Ona ih je, pak, počastila i raritetom, jednom od malobrojnih skladbi isključivo za ksilofon, Papandopulovim Koncertom za ksilofon i gudače.

VUK 2023 zaključili su snažnom izvedbom na razini iskusnih profesionalaca učenici iz glazbenih škola Alberta Štrige u Križevcima i Pavla Markovca u Zagrebu, koje su uvježbali nastavnici Štefan Đurković i Josip Konfic, inače idejni začetnik i autor križevačkog VUK-a još od 2011. godine.
VUK svake godine donosi originalne izvedbe i svježe sadržaje koje glazbenici sviraju s velikim entuzijazmom. Ni ova godina nije bila iznimka, svima se svidjela festivalska atmosfera i “feedback” koji su dobili od publike“, ocijenio je Konfic.

No, ovogodišnji VUK nisu bili samo koncerti. Organizatori su prepoznali važnost edukacije i održali niz radionica za najmlađe ljubitelje glazbe. Djeca od 4 do 10 godina imala su priliku sudjelovati u radionicama “Kreativno vježbanje na setu bubnjeva” i “Zika Zika Muzikaaa!” koje je vodila Lucija Stanojević iz Zagreba. Najmlađi su pokazali izrazit interes za ritam i učenje, otkrivajući tako da je perspektiva za udaraljkaše svijetla. Bubnjarsku radionicu Kreativno vježbanje na setu bubnjeva vodio je edukator i bubnjar Goran Evetović iz Subotice. Glazba sa svih vrsta udaraljki postala je uz zalaganje voditelja radionica djeci vrijedna kako za izvođenje tako i za uživanje u slušanju.

Organizatori Večeri udaraljkaša iz Udruge P.O.I.N.T. i Glazbene škole Alberta Štrige Križevci zahvaljuju svima koji su podržali manifestaciju i omogućili da se Križevci napune ritmovima i glazbenim čarolijama. Iduće izdanje, VUK 14 koje će se održati 2024. bit će predjubilarno pa iznenađenje neće nedostajati.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.