Rajn: ‘Građani se okreću nezavisnima jer od lokalnih dužnosnika očekuju prizemljenost i svakodnevni suživot s njihovim problemima’

INTERVJU Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca i supredsjedatelj Udruge nezavisnih načelnika i gradonačelnika: Što se tiče državne razine, stava sam da nam nedostaje jasno istaknutih profesionalaca po područjima djelovanja, a koji mogu potpuno otvoreno stati iza vlastita životopisa, radnog iskustva i kompetencija te preuzeti odgovornost koju nose kandidature za unaprijed definirane resore

Protekli vikend u Križevcima je održan prvi Nacionalni skup Udruge nezavisnih načelnika i gradonačelnika, pa smo s domaćinom – gradonačelnikom Križevaca i jednim od četiri supredsjedatelja Udruge Mariom Rajnom porazgovarali o djelovanju Udruge, njezinim ciljevima i planovima.

G. Rajn, kako ste zadovoljni okupljanjem nezavisnih u Križevcima, koji su glavni zaključci i poruke skupa?

– Zadovoljan sam činjenicom što sam mogao ugostiti značajan broj kolega, istovremeno ih upoznati, razmijeniti iskustva, ali i prezentirati Grad Križevce. Osim tematskih predavanja, zaključci su kako zajedno imamo relevantnost kod ministarstava, ali i prilika za zajedničkim suradnjama na projektima. Svima nam je prvenstveni fokus na funkcioniranju lokalnih sredina, teme privlačenja investitora i gospodarskog rasta značajno prevladavaju, iako se mnogi kolege s priobalnog dijela suočavaju s problemima infrastrukture i nedostatka kadra u turističkoj sezoni.

Temeljni ciljevi Udruge su umrežavanje i lobiranje za što uspješniju realizaciju lokalnih projekata. Osjećate li Vi, kao mladi i nezavisni gradonačelnik, već neke efekte i korist od sudjelovanja u Udruzi? Otvaraju li se brže vrata državne uprave kad se pozovete ne Udrugu?

– Dosad sam dobio nekoliko direktnih kontakata po ministarstvima, institucijama i javnim tvrtkama za rješavanje tekuće problematike Grada Križevaca. Moram naglasiti kako često nije ključna stavka doći direktno do ministra, već biti upućen na odgovarajućeg djelatnika u ministarstvu koji može sugerirati brže rješavanje problema. Iz mog iskustva, upravo se to dosad pokazalo najučinkovitijim.

U kojem smjeru bi i kako, po Vama, Udruga trebala dalje djelovati i koliki rast očekujete?

Udruga bi morala nastaviti organizirati radne sastanke s predstavnicima ključnih institucija gdje bi načelnici i gradonačelnici mogli biti bliže izvoru relevantnih informacija. Prvenstveno kako bi realnije i učinkovitije mogli planirati projekte aktivnosti te prihode i rashode lokalnih proračuna, ali i dobiti konstruktivne sugestije kako rješavati probleme svojih zajednica.

Na skupu u Križevcima iznesena je procjena po kojoj bi na idućim lokalnim izborima moglo biti preko 150 nezavisnih pobjednika, odnosno gradova i općina u kojima će pobijediti nezavisni kandidati. Što Vi mislite o toj procjeni i što to znači za političku situaciju u državi?

– Vjerujem kako su takve projekcije na tragu trendova lokalnih izbora gdje se građani više okreću profiliranim pojedincima umjesto strankama kao velikim političkim sustavima. Mislim da građani od lokalnih dužnosnika očekuju prizemljenost i svakodnevni suživot s problemima lokalne zajednice te se zato okreću listama koje se predstavljaju imenom i prezimenom nositelja lista i tako se identificiraju s njima.

Što se tiče državne razine, stava sam da nam nedostaje jasno istaknutih profesionalaca po područjima djelovanja, a koji mogu potpuno otvoreno stati iza vlastita životopisa, radnog iskustva i kompetencija te preuzeti odgovornost koju nose kandidature za unaprijed definirane resore.

Aktualni predsjednik Udruge Ante Dabo stalno ističe kako vas u Udruzi ne zanima nacionalna politika, kako ste fokusirani na što bolji rad na lokalnoj razini, te da bi izlazak na parlamentarne izbore bilo olako trošenje kredita koje imate kod građana. Slažete li se s njim ili, kao mlado lice u lokalnoj politici, ipak imate i većih ambicija? Vidite li se jednog dana u Saboru ili Vladi?

– Ambicija postoji kao u svakom mladom čovjeku, no ona je usmjerena prema građanima Grada Križevaca. Nemam unaprijed definirane uloge kojima težim. Na lokalne izbore izašao sam s jasno iskazanom namjerom kako želim pomoći gradu u kojem planiram živjeti sljedećih 30 godina, te da ću nastojati zaslužiti drugi mandat. Nakon toga ću tražiti nove izazove.

U Saboru imamo dosta gradonačelnika koji tvrde da im zastupnička pozicija olakšava gradonačelnički posao, dok s druge strane dosta gradonačelnika tvrdi da nije moguće kvalitetno obavljati obje dužnosti. Kakav je Vaš stav o tome, može li se istodobno biti dobar gradonačelnik i saborski zastupnik?

Moj je stav generalniji i ne tiče se samo politike – vjerujem kako pojedinac može kvalitetno i na razini obavljati posao samo ako mu se u potpunosti profesionalno posveti. Istovremeno, samo se tako može realno vrednovati radni učinak. Kraće rečeno, posao je jedan, a plaća se zarađuje, umjesto „dobiva“. (gradonačelnik.hr)

Vezano

Komentari su zatvoreni.