Matija Fortuna novi umjetnički voditelj Tamburaškog orkestra HRT-a

Večeras, u subotu, 23. rujna 2023. u 20:05 sati, u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatskoga radija, Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) održat će koncert kojim otvara novu sezonu 2023./2024., a moći će ga čuti i slušatelji radijskih postaja zemalja članica Europske unije radiotelevizija (EBU) koje ga mogu preuzeti u svoj program. Orkestar će predvoditi Matija Fortuna, koji ovim koncertom započinje svoj mandat novoga umjetničkog voditelja ovoga ansambla, na koji je izabran još krajem prošle godine putem javnog poziva. Inače je zaposlen na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kao asistent prof. Mladenu Tarbuku na Odsjeku za dirigiranje, harfu i udaraljke, a od rujna 2021. godine šef je dirigent Orkestra mladih glazbenika.

– Imenovanje umjetničkim voditeljem za mene predstavlja odgovornost prema svim glazbenicima iz orkestra koji su mi poklonili svoje povjerenje vjerujući da zajedno možemo nastaviti rast u kvaliteti zajedničkog muziciranja i umjetničkog profiliranja orkestra. Tamburi također dosta dugujem, jer me na neki način usmjerila prema mojoj današnjoj profesiji, te joj moram vratiti znanje i iskustvo koje sam stekao do sada. Kreativan proces je ispred nas i jako mu se veselim, najavio je svoj angažman Fortuna, osmislivši i novu sezonu ciklusa U ozračju tambure.

Program subotnjeg koncerta osmišljen je kao putovanje kroz hrvatske krajeve tradicijskom i tradicijom nadahnutom glazbom: od Zagreba, Turopolja i Prigorja, preko Podravine, Međimurja, Moslavine, Posavine i Primorja do Slavonije. Članovi Orkestra, uz soliste, članove Ansambl LADO – majstora tradicijskih glazbala Stjepana Večkovića i violinista Branimira Ranogajeca, ovom prigodom zasvirat će u Studiju Mozart Hrvatskoga radija sljedeće skladbe: Tamburaško sijelo, Domaći gračanski drmeš, Horvaćanska polka, Turopoljski drmeš, Gajde, Podravsa polka i čardaš, Mrčaljka, Podravski svati, Dude međimurske, Dvije međimurske teme, Međimurski lepi dečki, Da bi se zružile te Legradske gore, Diplica, Drmeš iz posavskih brega, Lijepa moja Moslavina, Dvojnice, Trogirski šotić, Dalmatinska poskočnica, Monfrina, Lijerica ili mih solo, Šokački sastanak, Grajino kolo, Rukavice i todore, Šokačka nadigravanja.

Matija Fortuna rođen je u Koprivnici 6. prosinca 1985. godine. U Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima 2001. maturirao je na Odsjeku za tamburu kao prvi maturant u povijesti Hrvatske na tom instrumentu. Na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je glazbenu teoriju pod mentorstvom Berislava Šipuša (2009.) te orkestralno dirigiranje u klasi Vjekoslava Šuteja i Uroša Lajovica (2011.). Dobitnik je Top stipendije za top studente u akademskoj godini 2010/2011. U okviru Erasmus programa za razmjenu studenata, petu godinu studija dirigiranja proveo je na Akademiji za glazbu i scensku umjetnost u Beču na kojoj je završio i poslijediplomski studij dirigiranja u klasi Uroša Lajovica (2013.). Usavršavao se kod uglednih dirigenata i sudjelovao je na raznim dirigentskim seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Bio je umjetnički suradnik na Akademiji za glazbu i scensku umjetnost u Beču, a 2015. asistirao je Georgu Fritzschu u pripremi opere Strijelac vilenjak na opernom festivalu Jopera u Jennersdorfu. Bio je polufinalist međunarodnog dirigentskog natjecanja Lovro von Matačić 2015. godine. Radio je na nizu opernih i simfonijskih produkcija nacionalnih kazališnih kuća u Rijeci i Zagrebu, Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru, te je nastupao sa Zagrebačkom filharmonijom, Varaždinskim komornim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom i Zadarskim komornim orkestrom. Surađuje sa Simfonijskim orkestrom, Zborom i Tamburaškim orkestrom HRT-a. U dvorani Universität der Künste u Berlinu dirigirao je simfonijski koncert povodom 30. obljetnice njemačko-hrvatskih diplomatskih veza 2021.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.