Novi mamograf u križevačkom Domu zdravlja omogućit će rano otkrivanje bolesti i veće šanse za uspješno liječenje

Četiri tisuće pacijentica koje su s našeg područja obuhvaćene programom probira raka dojke, odsad će mamografske preglede u križevačkom Domu zdravlja obavljati na novom mamografskom uređaju s tomosintezom, suvremenom uređaju koji će unaprijediti dijagnostiku i rano otkrivanje tumora dojke, najčešćeg oblika raka među ženama. Rano otkrivanje ove bolesti može biti presudno za uspješno liječenje i ishod, a upravo je zato mamografija, kao najbolja dijagnostička metoda, neizostavan alat u prevenciji i ranoj dijagnostici raka dojke. Novi uređaj vrijedan 150 tisuća eura financirala je Koprivničko-križevačka županija iz svojih sredstava.

Riječ je o vrhunskom uređaju najnovije generacije kod kojeg postoji 30 posto veća šansa za ranu detekciju tumora, a obzirom da se koristi veći broj projekcija iz više kutova i 3D snimke, liječnici mogu detektirati i najmanje promjene u tkivu dojke, što omogućava ranu intervenciju i povećane šanse za uspješno liječenje“, objasnio je radiolog Krešimir Vlahek i pozvao žene da se odazovu pozivima ne pregled. Ravnateljica Doma zdravlja Mirjana Hanžeković zahvalila je svima koji su surađivali u nabavi ovog uređaja koji će omogućiti nastavak Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, koji zajednički provode Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije i Zavod za javno zdravstvo.

Moram pohvaliti naše sugrađanke koje se odazivaju pozivu na pregled, u našoj županiji odaziv je 60 posto, po čemu smo peta županija u Hrvatskoj. Iako smo pri vrhu, pozivam žene da se i dalje uključuju u preventivne preglede, kao i one koje se nisu odazivale jer time čuvamo svoje zdravlje“, poručila je ravnateljica. Župan Darko Koren poručio je da će Županija nastaviti s ulaganjem u zdravstvene ustanove, a najavio je i izgradnju novog Doma zdravlja u Križevcima. Projekt se već radi, a nove zgrade koštat će najmanje 6 milijuna eura.

Novi će prostori biti iznimno važni za grad i okolne općine, a nastavit ćemo i s ulaganjima u opremu i usluge, primjerice specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu kojom građanima Križevaca omogućavamo da specijalističke usluge obavljaju ovdje i ne moraju odlaziti u druge gradove“, rekao je Koren, a križevački gradonačelnik Mario Rajn poručio je da će Grad nastaviti s poticanjem liječnika da ostanu na našem području.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.