Opet obrat oko Vodnih usluga – Ustavni sud ukinuo je Uredbu o uslužnim područjima

Ustavni sud ukinuo je u utorak Uredbu Vlade RH o uslužnim područjima po kojoj su se Vodne usluge, poduzeće u kojem Križevci imaju većinski udio, trebale pripojiti tvrtki Koprivničke vode. Sažetak odluke objavljen je na stranicama suda, dok se konačno rješenje, potvrdio nam je gradonačelnik Mario Rajn, još čeka.

Uvažavajući prigovore više predlagatelja (Liburnijske vode d.o.o., Grad Ivanec, Komunalac d.o.o., Grad Labin i dr., te Metković d.o.o) koji su prošle godine tražili ocjenu suglasnosti Uredbe s Ustavom, Ustavni sud je ocijenio da Vlada RH u postupku donošenja Uredbe nije postupila u skladu sa standardima utvrđenim Ustavom i zakonima te je odredio da novu Uredbu treba donijeti do 15. srpnja. To znači da sad sve kreće ispočetka i da Vlada mora ponoviti cijeli postupak donošenja Uredbe.

vodovod komunalno

Svoju odluku da ukine Uredbu, Ustavni sud argumentira činjenicom da ju je Vlada trebala donijeti nakon provedenog savjetovanja s jedinicama lokalne samouprave i javnim isporučiteljima vodnih usluga, no ona to nije učinila već je izvješće o provedenom e-savjetovanju objavljeno nakon stupanja Uredbe na snagu.

Navedeno navodi na zaključak da je Vlada svjesno i namjerno “čekala” protek roka za objavu izvješća o provedenome savjetovanju, što se nikako ne može smatrati dobrom praksom i postupanjem u skladu i sa svrhom zbog kojih je obvezno savjetovanje i propisano čl. 11. st. 4 Zakona o pravu na pristup informacijama“, objavljeno je u sažetku odluke Ustavnog suda. Osim toga, sud je naglasio da je Vlada, neovisno o postupku e-savjetovanja, bila dužna u postupku donošenja Uredbe priložiti obrazloženje iz kojeg bi bilo vidljivo zašto su uslužna područja formirana na način propisan Uredbom i jesu li na svakom od tih uslužnih područja ispunjeni kriteriji koje propisuje zakon. Ništa od toga, utvrdio je sud, Vlada nije učinila.

Prema Uredbi, protiv koje se pobunilo dvadesetak gradova među kojima su i Križevci, Vodne usluge bi izgubile status vodnog isporučitelja, naloženo je pripajanje križevačke tvrtke poduzeću Koprivničke vode koje bi postalo distributer vode i na našem području. Križevci bi, potezom pera, izgubili poduzeće u kojem imaju većinski udio, a Vodne usluge bi Koprivničkim vodama morale prenijeti svu svoju imovinu – temeljni kapital od 280 tisuća eura i vodno-komunalni sustav vrjedniji od desetak milijuna eura.

Podsjetimo i to da su se u Gradskome vijeću protiv Uredbe čije je donošenje Ustavni sud sad ocijenio nespojivim s vladavinom prava i standardima dobre uprave, pobunile sve političke opcije osim križevačkog HDZ-a.

Vezano

Komentari su zatvoreni.