Otvoreni upisi za ljetnu školu o najdubljim pitanjima o Čovjeku i Svemiru

(izvor: Flammarion engraving, Wikipedia.org)

U sklopu projekta SPARK i Kozmološkog centra, udruga P.O.I.N.T. i Astronomsko društvo Perzeidi organiziraju ljetnu školu posvećenu jedinstvenoj vezi Čovjeka i Svemira – mikrokozmosa i makrokozmosa – kao svojoj glavnoj temi. Na ovom trećem po redu ljetnom susretu istraživanja Svemira u Križevcima, koje će se održati od 17. do 21. 7. 2023., bavit ćemo se nizom pitanja, no sva se ona mogu shvatiti kao dio istog motiva: Čovjek je sam za sebe jedan čitav Svemir – mikrokozmos i kao takav je neshvatljiv bez razumijevanja velikog Svemira – makrokozmosa – u koji je postavljen. S druge strane, svako znanje o Svemiru moguće je samo putem onoga tko ga spoznaje – Čovjeka. Zbog toga se bez razumijevanja toga što Čovjek jest uopće ne može govoriti o Svemiru. Drugim riječima – da bi shvatili što je Čovjek moramo proučavati Svemir, a da bi shvatili što je Svemir, moramo proučavati Čovjeka.

Uz stalne znanstvenike i voditelje znanstveno-obrazovnih programa Kozmološkog centra, dr. rer. nat. Andreja Dundovića i dr. rer. nat. Petra Pavlovića, na ovogodišnjoj ljetnoj školi će sudjelovati i gostujući znanstvenici iz područja filozofije – dr. sc. Kristijan Gradečak, izv. prof. dr. sc. Boško Pešić, doc. dr. sc. Luka Perušić – čime će ova ljetna škola dobiti i istaknuto interdisciplinaran, humanističko-prirodoslovni karakter.

(izvor: Future Hub Križevci, 2022. Silvia Novosel)

Ovogodišnja je ljetna škola jedinstvena i ne postoji ništa slično pogotovo ne javno dostupno na našem govornom području, stoga je savršeno mjesto za sve one koji vole postavljati najdublja pitanja o sebi i Svemiru.

U toku pet dana, koliko će trajati ljetna škola, predstavit će se čitav niz pitanja vezanih uz glavnu temu – kako shvatiti vezu Čovjeka i Svemira, što današnja znanost zapravo zna o Kozmosu i koja su njezina moguća ograničenja, koje posljedice ima razvoj znanja o Svemiru na ljudsko društvo, kako možemo shvatiti kozmičke mitove starih naroda – a osim predavanja i diskusija bavit ćemo se i promatranjem zvjezdanog neba sa zvjezdarnice Kozmološkog centra.

Na sudjelovanje u ljetnoj školi pozvani su svi zainteresirani, od srednje škole pa nadalje, a dobrodošli su i motivirani učenici viših razreda osnovnih škola.

Zainteresirani se mogu prijaviti putem prijavnog obrasca na web stranici projekta SPARK, a gdje mogu saznati i dodatne informacije o ovoj ljetnoj školi.

Projekt SPARK – “Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca” provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge P.O.I.N.T. Za više informacija o EU fondovima www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.