Ivanović: Strip može biti sve, a granice postoje samo u glavi autora

Ovog mjeseca Križevčani, ljubitelji stripa, imaju priliku naučiti kako se crta i što je sve potrebno da bi se kreirao pravi strip. Priča oko Male škole stripa započela je prije dvije godine kao dio CultureShock Festivala koji organizira udruga P.O.I.N.T., a pokrenuo ju je Križevčanin Ivan Ivanović, 2D artist i ilustrator. Na prvoj jednodnevnoj radionici, koja je bila namijenjena osnovnoškolskom i srednjoškolskom uzrastu, gostovala je nagrađivana autorica animiranih filmova i predavačica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Irena Jukić Pranjić, a ove godine predavala je još jedna akademska slikarica i nagrađivana strip-autorica Helena Janečić.

– Nakon uspješne radionice Helenin i moj zaključak je bio da postoji potencijal za transformaciju radionice u samostalan događaj nešto većeg formata. Onda nam je Koprivičko-križevačka županija odobrila sredstva za financiranje projekta, a Pučko otvoreno učilište Križevci osiguralo prostor pa smo započeli s organizacijom Male škole stripa. Ovaj put se nismo ograničavali na niži uzrast, nego je radionica otvorena za sve uzraste- rekao je Ivanović i dodao kako je to očito bio dobar potez jer se uključilo i više odraslih polaznika.

Radionica zanimljiva svim uzrastima

Među njima ima grafičkih dizajnera, studenata i ravnateljica jedne križevačke škole. Predviđeno je da se radionice odvijaju u četiri termina nedjeljom tijekom studenog.

– Glavnu riječ vodi Helena jer ima više praktičnog i profesionalnog iskustva, a moja je uloga njena izlaganja popratiti dodatnim komentarima i primjerima, te se pobrinuti da na radionici sve funkcionira, od logistike do radne atmosfere- objašnjava Ivan.

Iako se radionice tematski nadovezuju jedna na drugu, koncipirane su kao više zasebnih zadataka, tako da nije problem ako se netko naknadno želi pridružiti radionici ili iz nekog razloga izostane. Cilj radionice je polaznicima približiti strip, proces izrade stripa i metode kojima se autori stripa služe kako bi njihov rad na kraju izgledao kao cjelina.

– Osim samih tehničkih karakteristika stripa, jedna će cijela radionica biti posvećena geometriji ljudskog lica, što je važan dio ovog posla – najavio je voditelj.

Nije potrebno predaznanje

Važna je informacija da za sudjelovanje na radionici nije potrebno predznanje ni talent, iako je poželjno. Važnija je, kaže Ivanović, volja. Interesom polaznika voditelji su zadovoljni.

– To je skupina od desetak entuzijasta, ali svi su se okupili sa željom da nauče nešto novo i da prošire svoja znanja. Baš zato što ima i mlađih i starijih, čuli smo razna pitanja i drago nam je da Križevčani vole i čitaju strip- saznali smo iz prve ruke.

Ovisno o sredstvima kojima će raspolagati, planira se izrada publikacije ili fanzina te izložba radova mladih i starijih križevačkih strip-nada. Unatoč već uvriježenom mišljenju kako mladi danas ništa ne čitaju, Ivanović nas uvjerava da do stripa još uvijek drže.

– Čitaju ga i svatko ima svoje omiljene likove. Istina je da se strip, kao i sve ostalo, preselio na internet, ali to ga ne čini ništa manje uzbudljivim. Mogli bismo reći da je danas dostupniji nego ikada, a pojavile su se i nove forme, kao što je web comic, koje funkcioniraju isključivo u virtualnom svijetu i ne postoje kao fizički primjerak. Ne smatram da je to loše, jer korisnik brže može pronaći strip po svom ukusu, oplemenjivati svoje znanje o stripu, otkrivati nove puteve – kaže ovaj zaljubljenik u strip.

Izbor stripova veći je nego ikad prije

Čita ih kad god stigne, a omiljeni su mu Sandman, Blast, Hellboy, Watersnakes, Sunstone, Sariai The Arrival. Ovog posljednjeg otkrio mu je baš jedan od polaznika Male škole stripa.

– Većinu stripova nabavljam online i trudim se što češće osvježavati svoju privatnu zbirku, ali danas se dobar strip može pronaći u svakoj gradskoj knjižnici. Križevačka gradska knjižnica ima lijep izbor stripova, kao i Koprivnica i Virovitica. Zahvaljujući lokalnim fenomenima poput izdavačke kuće Fibra iz Zagreba i drugih, dobri stripovi su svima nadohvat ruke- otkriva Ivan.

Njemu je strip stalan izvor inspiracije, neobičan spoj mentalnog odmora i napora. Kaže da ga počinje čitati sa željom da se opusti, a završava tako da analizira svaki detalj, liniju i kompoziciju.

– Strip se konstantno mijenja i teško ga je klasificirati ili mu dati neko mjesto. Druželjubiv je i jako se voli družiti s drugim umjetnostima, od likovne umjetnosti i filma, pa do književnosti, poezije, plesa, mogućnosti su neograničene. Strip može biti sve. Granice postoje samo u glavi autora. Ili ne postoje. Što je još bolje – objašnjava Ivanović i dodaje da je strip fleksibilan te ima sposobnost prilagođavanja različitim medijima, vremenima i generacijama. Uvjerava nas da ga ni digitalizacija neće uništiti pa neće doživjeti sudbinu gramofonske ploče. Sudeći po interesu mladih za Malu školu stripa, Ivan je u pravu. (GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.