Nakon grada, i županija postala prijatelj djece

Odlukom Središnjeg koordinacijskog odbora programa „Gradovi i općine-prijatelji djece“, Koprivničko-križevačkoj županiji dodijeljen je status „Županija – prijatelj djece“, kao trećoj županiji u Hrvatskoj. Dopredsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske Sonja Borovčak uručila je povelju županu Darku Korenu na svečanosti povodom 20. obljetnice Hrvatske zajednice županija uz pohvale za provedene aktivnosti, a čestitao mu je i premijer Andrej Plenković, navode županijske službe u priopćenju.


Projekte usmjeravamo na razvoj optimalne okoline za odrastanje, stvarajući preduvjete za razvoj djece u sigurnom okruženju i omogućavajući svakom djetetu jednak pristup obrazovnom sustavu i kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi, uz posebnu skrb o najranjivijim skupinama. Naš posao na unaprjeđenju kvalitete života djece i mladih dobivanjem ovog statusa nije završen nego se nastavlja te smatramo kako u sinergiji s institucijama i udrugama možemo stvoriti mnoge
lijepe priče i pozitivne promjene
“, rekao je župan.


Strategija projekta „Koprivničko-križevačka županija – prijatelj djece“ za razdoblje od 2020. do 2022. godine je Odlukom Županijske skupštine produžena na 2023. godinu, a u ovoj će se godini izraditi nova strategija za razdoblje od 2024. do 2026. Postojećom Strategijom obuhvaćeno je 79 aktivnosti, primjerice iz područja odgoja i obrazovanja, kulture, sporta, slobodnog vremena, dječje participacije, zdravstva i socijalne skrbi, preventivnih programa, psihosocijalne podrške djeci i roditeljima, inkluzije djece s teškoćama u razvoju, sigurnosti u prometu i ostalog.

Među važnijim projektima treba spomenuti izgradnju pet školskih sportskih dvorana i županijskog Centra kompetentnosti, projekte osiguravanja pomoćnika u nastavi i zdrave školske prehrane kroz Pametan obrok za pametnu djecu, sufinanciranje prijevoza školaraca, škole plivanja, školskih natjecanja i centara izvrsnosti, kreativni natječaj županijskog Antikorupcijskog povjerenstva, financijska pomoć roditeljima djece s teškoćama u razvoju, preventivni programi sigurnosti u prometu i slično.
Spomenimo kako je Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske našu Županiju pozvao na otvorenu kandidaturu za stjecanje statusa, na temelju dugogodišnjeg aktivnog rada i zalaganja za poboljšanje kvalitete života djece na području županije. Trenutačno status „prijatelj djece“ imaju dva grada, Koprivnica i Križevci te Općina Virje.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.