Rasplodni bikovi poput ‘Formule 1’

VecernjiList.gifNEPOŽELJNI Staje Centra za reprodukciju u stočarstvu ostaju u gradu

KRIŽEVCI – Kad zavijaju Vuk sa svojih 1340 kilograma, Murko s 1320 ili nešto lakši Rambo u susjedstvu se ljudima čini kao da su zaurlali motori na utrkama "formule 1".

Mreže za prozore

Jačinu njihovih decibela s "ferrarijima" i drugim trkaćim automobilima usporedio je još prije nekoliko godina jedan sportski fotoreporter koji je igrom slučaja morao fotografirati rasplodne bikove u križevačkom Centru za reprodukciju u stočarstvu. Svaka čast jednoj od najstarijih i najuglednijih ustanova za proizvodnju duboko smrznutog bikovskog sjemena u ovom dijelu Europe, kažu stanovnici Potočke ulice dodajući da im ipak nije svejedno već desetljećima živjeti u susjedstvu četvoronožnih grdosija.



Obitelj Novak i njihovi susjedi moraju za ljetnih vrućina stavljati mreže na prozore da se zaštite od rojeva muha. Samo pedesetak metara od njihove kuće i njihovih susjeda obitava 40-50 rasplodnih bikova simentalske i holsteinske pasmine. U blizini je školska sportska dvorana, nogometni stadion, bazeni, a stotinjak metara dalje dom za starije osobe te dječji vrtić. Tristo metara dalje je najuže gradsko središte.

Mjerila EU

Stanovnici su se nadali da će se izgradnjom skupih zgrada u Poljani Križevačkoj zajedno s nerastima tamo preseliti i bikove. Strahuju da će i dalje morati trpjeti rojeve muha i glasanje bikova. – Tražit ću dozvolu da na gradilištu sagradim staju za junad i krave – kaže umirovljeni mesar Božidar Novak. Direktor Centra za reprodukciju u stočarstvu dr. Pero Božić tvrdi pak da nema nikakve bojazni.

– Centar se obnavlja u skladu sa standardima i mjerilima Europske unije. Gradimo novu septičku jamu za 900-1000 prostornih metara gnojnice koja će se prazniti dvaput godišnje, u proljeće i jesen u trajanju od 8 do 10 dana. Tako će se izbjeći i rojenje muha. Uložit će se oko 1,5 milijun eura – najavljuje Božić.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.