Izvješće gradonačelnika usvojeno bez njegovog prisustva, oporba ga prozivala

Rasprava na danas održanoj 14. sjednici Gradskog vijeća počela je i prije prve točke jer su oporbeni vijećnici imali primjedbe na zapisnik s prošle sjednice, o kojem su tek trebali glasati. Redom su jedan za drugim za govornicu izlazili vijećnici Antonio Sirovec, Marko Vrbanec, Ivan Majdak, Dejan Pernjak i Ivica Švagelj i navodili detalje s prošle sjednice za koje smatraju da nisu točno navedeni u zapisniku. Predsjednik Gradskog vijeća Igor Frbežar na to je kratko odgovorio da je 13. sjednica, prema mišljenju Ministarstva uprave, održana regularno. Oporbeni vijećnici i dalje su inzistirali da je nelogično da Ministarstvo raspravlja o zapisniku koji vijećnici nisu usvojili.

Ako mi usvajamo zapisnik, onda on postaje pravovaljan tek kad ga mi usvojimo. Ne ulazim u meritum Rješenja koje je donijelo Ministarstvo, no oni su ga donijeli na temelju neverificiranog zapisnika. Mi taj zapisnik nismo prihvatili“, naglasio je Pernjak. Za zapisnik s prošle sjednice glasalo je deset vijećnika iz vladajuće garniture, među njima i oni koji na sjednici nisu bili, dok je sedam oporbenih vijećnika bilo protiv.

Jednoglasno je podržano izvješće o gospodarenju otpadom, uz apel građanima da se odgovornije ponašaju prema okolišu i otpad odlažu na za to predviđene spremnike i reciklažno dvorište umjesto u šume. Izmjene proračuna, koje se u najvećem dijelu odnose na obnovu zgrade Gradskog muzeja i Gradske uprave i na ugovaranje dodatnih radova na obnovi zgrada dviju osnovni škola, podržalo je jedanaest vijećnika dok je šestero glasalo protiv i jedan suzdržan. Izmjenama i dopunama proračuna za 2023. godinu ukupni prihodi i primici te ukupni rashodi i izdaci povećani su za 1.869.200 eura te novi plan iznosi 23.469.769,18 eura.

Na večerašnjoj sjednici nije bilo gradonačelnika Marija Rajna, iako je na dnevnome redu bila točka o Izvješću njegovog rada, a vijećnici su zbog toga iskazali nezadovoljstvo. Vijećnik Pernjak najavio je da SDP neće podržati gradonačelnikovo izvješće, a Majdak je naveo konkretne primjedbe.

Gradonačelnik je počeo je mandat s “volim Križevce”, nastavio sa “zdravo Križevci”, a čini mi se da ide prema “doviđenja Križevci”. Spomenuo je projekte koji su počeli 2014. i zaprašivanje komaraca, a nije spomenuo da je osnovana Destinacijska agencija Križevci i za direktoricu zaposlena žena koja je bila na njegovoj listi. Najviše kritika imam na pogodovanje dvama poduzetnicima kod prodaje i kupnje udjela u Radiju Križevci, postavljanju direktora i promjeni imena u ime privatne tvrtke novog direktora“, rekao je Majdak. Vijećnici vladajuće većine podržali su izvješće.

Na novi mandat na čelu Gradskog muzeja Križevci jednoglasno je izabrana je Tea Hatadi, uz pohvale njenom dosadašnjem radu od vijećnika Dejana Pernjaka i Denisa Maksića.

Vezano

Komentari su zatvoreni.