Križevački srednjoškolci inovatori – uspješno odradili međunarodne projekte

Učenici Leon Ožegović iz 4.b i Matija Črnec iz 2.c iz Srednje škole “Ivan Seljanec” sa svojim su profesorom Zoranom Kovačem uspješno odradili projekt Junior Engineer Academy (JEA), prvi takav u Republici Hrvatskoj kojeg je pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u suradnji s Deutsche Telekom Stiftungom i Hrvatskim Telekomom. U dvije faze, učenici ove škole su izradili i potom nadogradili brojna učila za tehničku skupinu predmeta baziranih na Arduinu, kao što su digitalna menzura, mjerenje toplinskih izolacijskih svojstava građevinskih materijala, ultrazvučno brojanje proizvoda na pokretnoj traci te Arduino pH metar.

Vodeni kalorimetar iz prvog projekta sad smo poboljšali, uz pomoć nastavnika građevinske grupe predmeta napravili smo obloge od različitih izolacijskih materijala. Oklopljenim senzorom temperature mjerimo pad temperature vode u izoliranoj posudi i tako uspoređujemo svojstva različitih izolacijskih materijala“, kaže profesor Zoran Kovač.

Njegovi učenici napravili su digitalnu menzuru od staklenog akvarija i njome mjere obujam većih nepravilnih tijela. Iako djeluje komplicirano, uvjeravaju nas da radi po vrlo jednostavnom principu. “Pritiskom na tipkalo preko UZV senzora Arduino očita početnu razinu vode. Kad uronimo neko tijelo i pritisnemo drugi put tipkalo, pokreće se očitanje nove razine vode. Usporedbom razlike u razini vode kod prvog i drugog očitanja i umnoškom te razlike s površinom akvarija program računa obujam predmeta u kubičnim centimetrima“, objašnjavaju.

Osim korisnih pomagala, rezultat eksperimentiranja s ultrazvučnim senzorom je i završni rad maturanta Leona
Ožegovića. Izradio je brojač proizvoda na pokretnoj traci na kojem senzor detektira objekt u prolazu i broj očitanih predmeta prikazuje na displeju ili na zaslonu mobitela. Učenici su napravili i mjerač pH tekućina, no za taj su mjerni uređaj koristili gotove elemente bez vlastitih inovacija pa ga tek skromno spominju. Voditelj projekta na razini škole je Zoran Kovač, a u izradi su savjetima i tehničkom pomoći doprinijeli nastavnici Damir Katanović i Zoran Kuharović.

Ovi radovi nadogradnja su Arduino učila iz prvog izdanja projekta JEA kada su napravili kolica na kosini praćena UZV senzorom i prijenosom podataka u Excel, digitalni vodeni kalorimetar, Arduino voltmetar za traženje optimalnog položaja solarnog kolektora te mjerenje temperature i vlage zraka u učionici kao svojevrsnu korona prevenciju. Program JEA pokrenut je kako bi se uspostavili i održavali bliski kontakti s tvrtkama i sveučilištima koji učenicima omogućuju rani uvid u svijet rada inženjera i kvalificiranih stručnjaka u svim područjima tehnologije i znanosti.
Program „Junior Engineer Academy“ u Njemačkoj provodi se od 2005. godine, a ovo je prvi put da je JEA mreža srednjih škola stvarana izvan Njemačke.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.