Zoran Milanović na svečanoj sjednici: Križevci su jedan od boljih gradova u Hrvatskoj

Ponosan sam na to što Križevci udaraju ritam drugima po pitanju energetske neovisnosti, rekao je gradonačelnik Mario Rajn na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom 771. rođendana Križevaca, danas popodne u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma. Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Igor Frbežar, koji je u kratkom govoru čestitao svim ovogodišnjim dobitnicima gradskih priznanja. Energetska neovisnost tema je koju su spominjali svi današnji govornici, a otvorio ju je gradonačelnik Rajn.

Krenuli smo u preobražaj grada, mnogi nam nisu vjerovali, ali o nama se danas piše u nacionalnim medijima kao o pionirima u iskorištavanju solarne, a od nedavno i geotermalne energije. Križevci danas predvode energetsku tranziciju i inspiriraju ulaganjem u znanost, naši učenici i sportaši postižu iznimne uspjehe na državnom i međunarodnim natjecanjima. Na to sam izuzetno ponosan“, rekao je Rajn, a posebno je istaknuo nedavno otvorenu modernu zvjezdarnicu koju je, uoči svečane sjednice, posjetio i predsjednik RH Zoran Milanović.

Ekologija, očuvanje okoliša, obnovljiva energija i zelena tranzicija su vruća tema u Križevcima. I ja imam sjećanje na Križevce vezano uz ekologiju – ovo je grad u kojem sam prvi put točio eko dizel. Puno godina kasnije stekao sam dojam da ljudi ovdje biraju dobro. Ono što sam vidio ovdje – dva mlada doktora fizike koji mogu birati gdje će živjeti, a žive ovdje, uspješni poduzetnici koji mogu raditi drugdje, a odabrali su raditi ovdje – čini mi se da znate kako voditi grad. Križevci su jedan od boljih gradova u Hrvatskoj – mali, pristojni i kulturni“, poručio je Zoran Milanović čestitajući Križevčankama i Križevčanima Dan grada.

U ime gostiju iz drugih gradova, čestitao je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić. “Ima nas dosta iz drugih gradova i općina, a to je dokaz da ste uistinu otvoren grad. Živimo u čudnim vremenima koja nose potrebu za puno kreacije, vi ste se okrenuli iskorištavanju zelene energije, zagrizli kiselu jabuku što se tiče odvajanja otpada i u tome ste uspjeli ostvariti veliki napredak, uspješni ste i u povlačenju EU fondova. Želim vam da zadržite tu križevačku otvorenost da prihvaćate novo i križevačku energiju da inovacijama vučete našu županiju“, poručio je Jakšić, dok je župan Darko Koren, u ovoj prilici i izaslanik predsjednika Vlade, zahvalio predsjedniku Milanoviću što je u deset dana već drugi put posjetio našu županiju.

U posljednje vrijeme svjedočimo nekim temama i projektima koji ovaj grad stavljaju na naprednu kartu Republike Hrvatske i izvan nje. Nama je skromnost vrlina i ako je Ludbreg centar svijeta, mi ćemo, budući da smo otvorili zvjezdarnicu, postati centar svemira“, rekao je župan Darko Koren. Predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnik podijelili su gradska priznanja zaslužnim građanima, a u kulturnom dijelu programa nastupila je mlada križevačka sopranistica Karla Prosenečki.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.