[FOTO] Predsjednik Zoran Milanović razgledao križevačku zvjezdarnicu

Povodom današnjeg obilježavanja 771. rođendana Grada Križevaca, Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obišao je križevačku zvjezdarnicu izgrađenu u sklopu EU projekta “SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca” čiji je nositelj križevačka udruga P.O.I.N.T., a koja je dio Kozmološkog centra – znanstveno-obrazovnog centra, prvog takvog u Hrvatskoj, posvećenog istraživanju svemira te popularizaciji prirodoslovnih i tehničkih znanosti.

Dobrodošlicu su mu poželjeli gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, njegov zamjenik Danijel Šaško, predsjednik Gradskog vijeća Igor Frbežar te voditelj projekta SPARK dr. rer. nat. Andrej Dundović i upravitelj Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode dr. rer. nat. Petar Pavlović. Predsjednik Milanović zatim se uspeo stepenicama desetmetarskog tornja sve do petometarske kupole u kojoj se nalazi teleskop vrste Ritchey-Chretien, poput najpoznatijeg svemirskog teleskopa Hubble.

Dundović i Pavlović znanstvenici su povratnici u Hrvatsku, koji su ovom prilikom predsjedniku Milanoviću predstavili i prvi broj znanstvenog časopisa Kozmologija – prvog časopisa za istraživanje Svemira, koji nastoji povezati prirodoslovno-znanstvene i filozofske metode istraživanja. Obilasku su prisustvovali i predsjednik udruge P.O.I.N.T. Nikola Ostojčić, savjetnica Grada Križevaca za odnose s javnošću i protokol Dijana Marković te administratorica na projektu SPARK Ana Marjanović.

U nastavku današnjeg posjeta Križevcima, Predsjednik Republike također je posjetio Razvojni centar i tehnološki park Križevci u kojem je obišao tvrtke „Hedona“ d.o.o. i „Codel“ d.o.o. te Križevačke sunčane krovove. Zatim će sudjelovati na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Križevaca povodom obilježavanja Dana Križevaca, koja počinje u 16 sati, nakon čega je predviđeno i prigodno obraćanje za medije i javnost.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.