Večeras pogledajte novi film Branka Schmidta u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice

Ogranak Matice hrvatske i Gradska knjižnica “Franjo Marković” pozivaju Vas na prikazivanje najnovijeg filma Branka Schmidta Agape – svakomu treba ljubav. Gosti filmske večeri su Branko Schmidt, redatelj filma i Sandra Antolić, scenaristica. Projekcija će se održati u petak, 23. veljače 2018. s početkom u 19:30 sati u prostorima Multimedijske dvorane Gradske knjižnice “Franjo Marković”, a ulaz je besplatan.

Agape - svakomu treba ljubav

O filmu:

U ljubav i snošljivost prema bližnjima danas se svi zaklinju kao u općevažeće civilizacijske vrijednosti. Duboke i jednostavne misli pape Franje o nauku vjere često citiramo, ali i sami znamo da ih kao pojedinci i kao društvo nismo uistinu spremni živjeti u svakodnevici. Promislimo samo koliko rijetko stajemo na stranu onih koji su drukčiji od nas – ističe redatelj Branko Schmidt.

Agape je film o Božjoj milosti i ljubavi Boga prema čovjeku zabludjelome na krivi put. Radnja filma prati put svećenika Mirana, koji uz pripremu krizmanika za obred krizme, proživljava osobnu dramu i suočava se sa samim sobom. Agape znači ljubav Boga prema čovjeku jer Bog ljubi svakoga. Dok ljudi osuđuju i osvećuju se, Bog ukazuje i milostivo prašta.

– Zato sam odlučio snimiti film Agape. Već i naslovom želim podsjetiti na postojanje bezrezervne ljubavi jer se riječ agape u Bibliji spominje u značenju najvišega oblika ljubavi kojom nas Bog ljubi. To je ona ljubav koja ne pita ni tko si, ni što si, ne osuđuje, ne procjenjuje, ne odbacuje, prašta i daje drugu priliku. Agape je film o tome idealu ljubavi. Moja je ideja da kroz razumijevanje svojega glavnoga lika pokušam isti taj osjećaj izazvati i kod publike. Želio bih da, unatoč tomu što se naše društvo sve više okreće prema isključivosti, publika dubinski suosjeća sa svećenikom Miranom kad iskusi homofobiju, prezir i etiketiranje zato što je drukčiji od ostalih – pojašnjava Branko Schmidt.

Uz Gorana Bogdana, koji tumači svećenika Mi rana, u filmu glume Pavle Čemerikić, Denis Murić, Darija Lorenci Flatz, Dražen Šivak, Emir Hadžihafizbegović, Alan Katić, Nela Kocsis i Robert Ugrina. Scenaristi su Ivo Balenović, Branko Schmidt, Sandra Antolić i Zrinka Matijević Veličan, redatelj Branko Schmidt, direktor fotografije Dragan Ruljančić, majstor tona Zvonimir Poljak, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Vedrana Rapić, majstorica maske Jasna Rossini, montažer Hrvoje Mršić, producent Stanko Babić, a urednica filma Maja Gregl.

Vezano

Komentari su zatvoreni.