Križevci otvaraju najmoderniju zvjezdarnicu u Hrvatskoj

U sklopu događanja oko proslave Dana grada, sljedeći tjedan se u Križevcima službeno otvara zvjezdarnica kao dio Kozmološkog centra, prvog znanstveno-obrazovnog centra u Hrvatskoj koji se bavi istraživanjem svemira i promicanjem astronomije. Ovaj centar jedinstven je zbog moderne i tehnološki sofisticirane zgrade zvjezdarnice, ali i zbog impozantne petmetarske astronomske kupole koju je izradila lokalna tvrtka. Izgradnja zvjezdarnice je kroz projekte SPARK i raniji Future Hub Križevci sufinancirana sredstvima iz EU fondova, uz podršku Grada Križevaca.


Projekt SPARK vrijedan je 3 milijuna kuna i pokrenut je kao težnja organizacija civilnog društva iz Križevaca, udruge P.O.I.N.T., Astronomskog društva Perzeidi i Zaklade Volim Križevce, zatim Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Gradske knjižnice „Franjo Marković” Križevci te Grada Križevaca da ponude djeci, mladima i širem građanstvu nove sadržaje kojima bi promicali prirodne i tehničke znanosti te pobudili interes za svemirom.

U obrazovne i popularno-znanstvene programe kroz oba projekta dosad se uključilo stotine djece i mladih iz Križevaca i iz susjednih gradova. Posebno valja istaknuti i činjenicu da su se ovim projektima u Hrvatsku iz inozemstva vratila dvojica znanstvenika, fizičara koji su pomogli ispričati ovu priču, naveli i druge da razmisle o povratku te inspirirali slične inicijative u drugim gradovima. Primjer Kozmološkog centra pokazuje da je čak i u manjim sredinama, poručuju iz Grada, moguće radom, znanjem i upornošću realizirati ambiciozne i svemirske ideje.

Građani mogu razgledati zvjezdarnicu uz stručno vodstvo u četvrtak 20. travnja od 15 do 19:30 na Trgu svetog Florijana 16, a na istom mjestu od 20 sati Gradski tamburaški orkestar Križevci će pod ravnanjem maestra Igora Kudeljnjaka izvesti Svemirski koncert.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno