Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1112

Spomen ploča na rodnoj kući Andre Mohorovičića u Križevcima (foto-R.Matić)
Izvod iz matične knjige rođenih za Vladimira Srećka Vrkljana (iz prezentacije dr. sc. Branka Hanžeka)
Izvod iz matične knjige rođenih za Vladimira Srećka Vrkljana (iz prezentacije dr. sc. Branka Hanžeka)

Prvi hrvatski fizičar koji se intenzivno bavio kvantnom fizikom rodio se u Sv. Petru Orehovcu 26. kolovoza 1894. godine! O njemu je dr. sc. Branko Hanžek iz Zavoda za povijest i filozofiju znanosti, odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza održao predavanje 30. lipnja u osnovnoj školi u Svetom Petru Orehovcu, u organizaciji Zavoda HAZU iz Križevaca i povijesnog društva iz tog mjesta. U ovoj epizodi Krugova donosimo prvu polovinu izlaganja o životopisu ovog čak i u njegovom rodnom mjestu potpuno nepoznatog znanstvenika.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su Izgubljeni hegemon F. Williama Engdahla, Mornar s Gibraltara Marguerite Duras i Restoran Dalmacija Jagode Marinić, a ovaj tjedan ima i novih projekcija filmova u multimedijskoj dvorani.

U ovoj se kući u Križevcima 12. srpnja 1913. rodio Andre Mohorovičić (foto: R.Matić)

U Vijestima Krugova govorimo o otkriću filistejskog groblja u južnom Izraelu, o sudbini blaga koje su pokrali nacisti i o sudbini nekih emisija trećeg programa nacionalnog radija i televizije. Navršilo se četiri godine od objavljivanja otkrića Higgsovog bozona, detektor neutrina se obnavlja u CERN-u i seli u Fermilab u Ameriku, a objašnjavamo i što znači kratica STEM.

Na današnji datum rođeni su Amadeo Modigliani i (u Križevcima) Andre Mohorovičić, tiskani su prva Biblija na nekom slavenskom jeziku i prve novine na hrvatskom jeziku, umrli su Erazmo Roterdamski, Vika Podgorska i Antun Šoljan, a poginuli su Ivan Goran Kovačić i Darko Glavan.

Spomen ploča na rodnoj kući Andre Mohorovičića u Križevcima (foto-R.Matić)
Spomen ploča na rodnoj kući Andre Mohorovičića u Križevcima (foto: R.Matić)

U Svemirskom kutku obilježavamo pet godina posljednjeg leta Space Shuttlea, govorimo o produljenju i reprogramiranju nekih misija u svemiru, o novoj posadi na Međunarodnoj svemirskoj stanici te, kao i uvijek, o trenutačnim položajima atraktivnih svemirskih tijela na večernjem nebu…

U Zanimljivostima otkrivamo što je dijamant, a završavamo mislima Pabla Nerude, rođenog na datum ove emisije.

Glazbeni prilozi vezani su uz sjećanja na Darka Glavana, pa slušamo Patti Smith, te grupe Dorian Gray, Boa, Santana i Lačni Franz.

Ne dirajte mi krugove broj 1112 emitira se 12. srpnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 16. srpnja od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.