Ambrozija

Pelud ambrozije je najjači peludni alergen, pa je tako alergija na pelud ambrozije vrlo česta. Alergija na ambroziju se ne može izliječiti, ali se može djelovati preventivno. Potrebno je uništavati mlade biljke prije nego počnu producirati pelud, te uzimati propisanu terapiju.

Ambrozija (partizanka, limundžik) jednogodišnja je zeljasta biljka, korov, iz porodice glavočika (Asteraceae). Porijeklom je iz Sjeverne Amerike. Sjeme ambrozije doneseno je u Europu 1863., a Hrvatskoj se pojavljuje od 1941. godine. Biljka raste uz putove, po poljima, nasipima, u vrtovima, uz željezničke pruge i sl. Vrlo je prilagodljiva novim uvjetima. Ima vretenast korijen. Stabljika je uspravna, u gornjem dijelu razgranata, veličine od 20 do 150 cm. Obrasla je gustim, oštrim dlakama. Listovi su nasuprotno smješteni, jajasti, perasto razdijeljeni dugi 5 do 10 cm. Na licu su tamno zeleni s gusto prileglim dlakama, a na naličju sivozeleni s gustim prileglim dlakama. Cvjetovi su u obliku grozdastih cvatova smješteni na vrhu biljke i žućkaste su boje. Oprašuje se vjetrom i proizvodi velike količine peludnih zrnaca. Zrnce ima dobre aerodinamičke osobine, izuzetno je lagana i uz pomoć vjetra može preći velike udaljenosti. Svaka biljka stvori 60 000 sjemenki koje mogu preživjeti u zemlji preko 30 godina. Jedna stabljika ambrozije otpušta čak 8 milijuna zrnaca peludi, dok je samo 8 – 20 zrnaca peludi u 1m3 zraka dovoljno da izazove alergijsku reakciju kod osjetljivih osoba. Cvatnja ambrozije započinje sredinom srpnja i traje do početka prvih mrazeva (rujan).

Znakovi alergije na ambroziju su kihanje, svrbež, pečenje i suzenje očiju, neprohodnost nosa, vodeni iscjedak iz nosa, otekline kapaka i otežano disanje. Kao problem uz alergijsku hunjavicu može se razviti astma. Liječenje simptomatsko, dakle ublažavaju se simptomi bolesti, a uz njega se potrebno pridržavati nekoliko jednostavnih savjeta:

– Pratite peludnu prognozu i informirajte se o koncentraciji peluda u zraku na stranicama
Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke Županije
– Izbjegavajte kontakt s peludi, odnosno za vrijeme cvatnje izbjegavajte mjesta gdje ima ambrozije
– Boravite u zatvorenim i klimatiziranim prostorima
– Izbjegavajte izlaske tijekom jutarnjih i popodnevnih sati za suhog, vrućeg i vjetrovitog vremena
– Zatvarajte prozore stana i automobila kako bi spriječili ulazak peluda
– Izbjegavajte provjetravanje stambenih prostorija kada je koncentracija peludi najveća
– Nakon povratka kući presvucite odjeću i operite je
– Otuširajte se i perite kosu nakon povratka iz vana
– Ne sušite odjeću vani
– Kosite travnjake, okopavajte usjeve, plijevite biljke
– Šećite neposredno poslije kiše, kasnije poslije podne ili predvečer
– Javite se svome liječniku na vrijeme. Prepoznajte simptome, dogovorite liječenje i uzimajte preporučenu terapiju.

Glavni način uništavanja ambrozije jest čupanje biljke s korijenom prije nego počne producirati pelud. Ukoliko se radi o velikim površinama, tada ju je potrebno ukloniti košnjom. Čupanjem ambrozije tijekom njene cvatnje pelud se još više raspršuje i povećava se njegova koncentracija.

Vezano

Komentari su zatvoreni.