Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1243

Kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja dr.sc. Davorka Radovčić drži predavanje o krapinskom neandertalcu na festivalu 10 dana astronomije 12. travnja ove godine u Daruvaru (foto Martin Vujić)
Kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja dr.sc. Davorka Radovčić drži predavanje o krapinskom neandertalcu na festivalu 10 dana astronomije 12. travnja ove godine u Daruvaru (foto Martin Vujić)

 

Na početku emisije slušamo drugih dvadesetak minuta predavanja koje je dr.sc. Davorka Radovčić održala 12. travnja na ovogodišnjem festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru, o najnovijim spoznajama o sposobnostima i kompleksnom ponašanju krapinskih neandertalaca.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Sumrak na vilinskim poljanama Nade Mihaljević, knjiga za mlade je Nikadgrad Jessice Townsend, na odjelu beletristike Otac od bronce Gorana Tribusona, a na stručno-znanstvenom odjelu Što sjajni roditelji čine: 75 jednostavnih strategija za odgoj uspješne djece Erice Reischer. Čut ćemo još nešto o aktivnostima Gradske knjižnice i o svečanostima u njenim prostorima.

U Vijestima Krugova saznajemo da je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu predstavljena platforma FEDORA, da su otvoreni 26. festival glumca i 24. međunarodna izložba karikatura, te Venecijanski bijenale, da križevačka glazbena škola priređuje poslije ove emisije koncert nagrađenih učenika, da je pjevački zbor mlađeg uzrasta Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci postigao do sada svoj najveći uspjeh…

Na današnji datum rođeni su Karlo IV. Luksemburški, Robert Owen, George Lucas i Mark Zuckerberg. Uspješno je testirano prvo cjepivo protiv malih boginja, rodila je najmlađa majka u zabilježenoj povijesti, proglašena je jedina židovska država na svijetu, sklopljen je Varšavski pakt, pušteno je u rad superračunalo s 43.000 procesora i 2000 hard diskova… Umrli su Lars Fredrik Nilson i Ljubo Babić.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja. I Jeff Bezos hoće na Mjesec. Saznajemo i o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana.

U Zanimljivostima doznajemo da je otkriven fosil dinosaura s krilima poput šišmiša, a na kraju spominjemo neke duhovite izjave Franka Sinatre.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Felixa Mendessohna, te pjesme Urbana & 4, Lačnog Franza, Doris Day, Franka Sinatre i grupe Cream.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1243 na programu je u utorak, 14. svibnja od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.