Roditeljima koji daju bar 1000 kuna vrtiću dijete je „pogurano” prema vrhu liste za upis

Mateja Mužar majka je dvojice dječaka od dvije i pol i četiri godine koji se već drugu godinu zaredom nisu uspjeli upisati u gradski vrtić u Križevcima. Obitelj se preselila iz obližnjeg Svetog Petra Orehovca u Križevce jer je mlađi dječak rođen s oštećenjem sluha, ima slušni aparatić i preporuku liječnika da bi trebao pohađati vrtić radi razvoja govora.

– Ni to nisu uzeli u obzir! Svaki put su mi rekli da se mijenjao pravilnik o bodovanju za upis u vrtić – ispričala je razočarana majka koja ne radi jer nema kome ostaviti djecu na čuvanje i osjeća se diskriminirano. I ove i prošle godine bili su pozvani na inicijalne razgovore, no vrata vrtića za njih su još uvijek zatvorena. A zatvorena su i za još 80 malih Križevčana koji se ove godine nisu uspjeli upisati u gradski vrtić. Roditelji su ogorčeni, nemaju svi baka-servis i ne znaju kako će si organizirati život jer u gradu ne postoji niti jedan obrt za čuvanje djece, a privatni vrtići su također puni.

– Mislim da je prevelik broj prijava za gradski vrtić problem grada, a ne vrtića i da ga grad treba rješavati. Nemamo pojma koliko imamo bodova niti koji smo na listi s obzirom da lista djece koja nisu dobila vrtić nije objavljena! Mi smo mogli vidjeti samo da naše dijete nije na popisu za vrtić – ispričala je majka jednogodišnjeg dječaka Jelka Vukobratović.

– Niti mi ne znamo koji smo na listi čekanja jer ona uopće nije izvješena i to je sramota! Trebali su objaviti listu da znamo jesmo li pri vrhu ili na dnu – kaže mama Mužar.

Donatori dobivaju više bodova od socijalno ugroženih obitelji

Roditelji su ovih dana zbog toga tražili objašnjenje ravnateljice vrtića, no otišla je na godišnji i nije dostupna. Na naš upit odgovorila je elektroničkom poštom.
– Komisija za prijem djece u Dječji vrtić Križevci vršila je bodovanje prema Pravilniku o upisu djece i ostvarivanju prava i obveza korisnika usluga – rekla je ravnateljica te dodala da su upoznati s nezadovoljstvom roditelja.

Međutim, u tom pravilniku pronašli smo vrlo zanimljivu stavku prema kojoj djeca donatora vrtića dobivaju dodatnih 50 bodova, odnosno svatko tko vrtiću donira najmanje 1000 kuna dobit će više bodova od djece iz socijalno ugroženih obitelji, korisnika dječjeg doplatka pa čak i djece koja su godinu dana pred odlazak u školu te gotovo isti broj bodova kao djeca s teškoćama u razvoju.

– Dosad nisam znala za tu stavku u Pravilniku i nije mi jasno da javna institucija može na taj način uvesti legalizirani mito! Gradski vrtić bi trebao prednost davati obiteljima slabijeg imovinskog stanja, a ne onima koji si uz mjesečnu cijenu vrtića mogu priuštiti i donacije. Mislim da bi trebalo provjeriti je li to uopće legalno i tko je odgovoran za takvu odredbu – ogorčena je Jelka Vukobratović.

Sporni Pravilnik donijelo je Gradsko vijeće 1997. godine u kojem su, među ostalima, sjedili ugledni liječnici, srednjoškolski i sveučilišni profesori, a na vrhu gradske vlasti bio je HDZ-ov gradonačelnik Roko Bašić. Niti njima, niti ikome poslije, od ravnatelja i gradonačelnika, Upravnog vijeća vrtića do svih dosadašnjih Komisija za prijem djece u vrtić, nikome od njih u 22 godine nije sporna odluka prema kojoj se diskriminira djecu i nagrađuje one čiji roditelji javnom vrtiću doniraju novac.

Sadašnji gradonačelnik Mario Rajn također nije znao za aktualni pravilnik, no odmah ga je osudio.

– Nije u redu, predložio sam da što prije uklonimo tu stavku iz Pravilnika – rekao je Rajn.

Ravnateljica Katarina Ivković-Balint za tu stavku rekla nam je samo da ove godine nitko nije konzumirao pravo donatora.

Šipek: To je nedopustivo

Pravilnike za upis djece u vrtić donose osnivači, u ovome slučaju Grad. Prema preporukama nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja, prednost imaju djeca žrtava i invalida Domovinskog rata, zaposlenih roditelja, ona iz obitelji s više djece, ona koja žive u teškim uvjetima ili imaju teškoće u razvoju, no nigdje se ne spominje prednost zbog doniranja sredstava vrtiću pa čak niti prednost za djecu zaposlenika vrtića, što se također dodatno boduje u križevačkom gradskom vrtiću. U Pravilniku koprivničkog gradskog vrtića takve stavke ne postoje.

– To bi bilo stavljanje djeteta u prednost na temelju financijske koristi za vrtić, po meni je to nedopustivo – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica Ida Šipek.

Roditelji s kojima smo razgovarali šokirani su Pravilnikom i načinom bodovanja i to u ustanovi koja bi trebala brinuti o pravima djeteta i osigurati njihovu jednakost. Zbog svega toga ovog su tjedna bili na razgovoru kod križevačkog gradonačelnika.

Izgleda da je i Gradu sada postalo jasno da se radi o velikom problemu pa nam je gradonačelnik otkrio da će objaviti javni poziv za otvaranje novog privatnog vrtića ili proširenje kapaciteta postojećih privatnih vrtića. Na pitanje je li moguća reorganizacija postojećeg prostora i eventualna pregradnja dvorane u vrtiću kako bi se oformila koja dodatna vrtićka skupina, rekao je kako to trenutačno nije moguće zbog energetske obnove zgrade koja počinje uskoro. No rekao je da postoji mogućnost dodatnog povećanja kapaciteta u slučaju da se uspije naći drugi adekvatan prostor koji bi mogli prenamijeniti.

– Aktivno radimo na tome kako tome doskočiti, prvo tražimo privatne partnere da prošire postojeće prostore za nove vrtićke kapacitete. Naglašavam da nas status Grada prijatelja djece obvezuje na buduće razdoblje – rekao je Rajn. No problem za najmanje 80 roditelja do početka rujna, čini se, nitko neće riješiti.

– Žao nam je zbog toga, ali ne postoji dodatni prostor za uređenje – napisala je ravnateljica.(GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.