Križevačka tvrtka gradit će solarne elektrane na javne zgrade u Križevcima i Vrbovcu

U križevačkoj Gradskoj upravi jučer su potpisani ugovori o provedbi projekta “One Sun Connecting North and South”, vrijednog više od milijun eura zahvaljujući kojem će Križevci uz šesnaest gradova i općina izgraditi solarne elektrane na javne zgrade. S izvođačem radova Dejanom Dedeićem iz tvrtke Tehnologik i nadzorom Goranom Ribićem iz tvrtke Tesla, ugovore su potpisali gradonačelnici Križevaca i Vrbovca Mario Rajn i Denis Kralj.Po provedbi ovog projekta naše javne ustanove imat će znatno manju cijenu energenata, ostvarit će se brojne uštede, ali učiniti i dobrobit za okoliš budući da će se smanjiti godišnja emisija CO2. Osim toga, Križevci su ovim projektom korak bliže postizanju cilja energetski neovisnog grada do 2030.”, poručio je Rajn uz zahvalu partnerima Regionalne energetske agencije Sjever koji su pripremili projekt.

Osim što će projekt rezultirati uštedama u potrošnji električne energije iz elektroenergetske mreže, postupak objedinjene javne nabave fotonaponskih elektrana pokazao je snagu agregiranja manjih projekata. Tim su postupkom
pojedinačni naručitelji dobili znatno povoljnije cijene za opremu i izvođenje radova u odnosu na trenutno stanje na tržištu
“, rekao je voditelj projekta Jurica Perko i poželio sreću gradovima i općinama u daljnjoj provedbi projekta.


U Križevcima će se izgraditi šest fotonaponskih elektrana ukupne snage 229 kW, što će ukupno koštati gotovo 246
tisuća eura, od toga 209 tisuća eura bespovratno. Elektrane će se graditi na zgradama Gradskog društva Crvenog križa, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, Dječjeg vrtića Križevci, Osnovne škole „Vladimir Nazor“, sportske dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca i nove sportske dvorane. Zajedno će ove elektrane godišnje proizvoditi 981,87 MWh i smanjiti godišnju emisiju CO2 za 155,72 tona.
Nove solarne elektrane sufinancirat će se iz programa Energija i klimatske promjene u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma, a rok izgradnje je 9 mjeseci.

Vezano

Komentari su zatvoreni.