Počinje Godina dr. Stjepana Kranjčića: Žele da postane blaženik

Nedavno osnovana Udruga za promicanje znamenitih Križevčana dr. Stjepan Kranjčić predstavila je program događaja godine nazvane prema tom svećeniku koji je u Križevcima službovao od 1952. do 1968. Član udruge, vlč. Krešimir Žinić istaknuo je da ova godina nije slučajno odabrana kao Kranjčićeva jer se navršava 90. obljetnica rođenja i 40 godina od njegove smrti.
"Željeli smo izvući iz prošlosti svećenika o kojem križevački vjernici i danas govore biranim riječima, a koji je bio neustrašiv i beskompromisan", riječ je Žinićeva. Stjepan Kranjčić došao je u ovaj grad 1952., a dvije godine ranije političke vlasti protjerale su ga iz Zagreba zbog njegova otvorenog crkvenog djelovanja i zalaganja i za kardinala Stepinca.

U Križevcima je među ljudima stekao glas svetosti, što je sintagmu koja se naglašava pri svakom spomenu njegova imena. Takav je stav objasnila mr. Tanja Baran, predsjednica udruge.
"Kranjčić je dugo bio zanemaren i izvori o njegovu djelovanju bili su razlomljeni, no zahvaljujući povjesničarima i crkvenim znanstvenicima na sutrašnjem znanstvenom skupu bit će riječi o Kranjčićevu značaju." Baran je istakla da su u udruzi prikupili 42 prava svjedočanstva ljudi, pojedinaca koji potvrđuju da je Kranjčić bio kao svetac zbog svojih vrlina, a takvima ga se i danas smatraju katolici koji ga se sjećaju. Ti dokumenti će kao kauze biti jedan od uvjeta pokretanja procesa proglašenja Kranjčića svetim, što je, otkrilo nam je vodstvo Udruge, i krajni cilj podsjećana na njega u križevačkoj i hrvatskoj javnosti.
O tome će se tražiti i razgovor s kardinalom Josipom Bozanićem.

Željko Štubelj napomenuo je da je taj nekadašnji križevački župnik bio i začetnik kulta štovanja Marka Križevčanina, kasnije proglašenog svetim, pa udruga želi tijekom godine promicati i toga zaštitnika grada.

Zanimljivo je da udruga poziva i druge građane da predlože koga od ostalih znamenitih Križevčana treba promicati, kad završi Kranjčićeva godina,

Subotnji znanstveni skup je prethodnica službenom početku Godine dr. Stjepana Kranjčića, 10. travnja na 40. godišnjicu Kranjčićeve smrti.

Od idućeg tjedna u Križevcima se zato nude izložbe fotografija, misna slavlja i duhovne obnove, predstavljanja bojanki i pripovijetki o Kranjčiću, autora eminentnih domaćih pisaca o vjeri. Izdan je i CD s četiri duhovne pjesme, najavljeni su koncerti i snimanje dokumentarnog filma, te brojni drugi sadržaji, u znaku svećenika koji je, ističu, bio primjer moralnosti, asketizma i skromnosti. Uspostavljena je i web stranica na kojoj će osim navedenog biti publicirani i dijelovi svjedočanstava tih Križevčana koji su posvjedočili da je Stjepan Kranjčić bio i jest na glasu svetosti.
U promotivne aktivnosti Godine uključeno je i izdavanje blokova, bookmarkera i fascikala, pa čak i vrećica šećera s likom svećenika. Portret Kranjčića izradio je Zoran Homen, poznat po ikonama svetog Marka Križevčanina i blaženog Ivana Merza. Grad Križevci podupro je organizaciju s 30 tisuća kuna, a donacije su među ostalim dali i Grad Zagreb i križevački poduzetnici.

Vezano

Komentari su zatvoreni.