Tko je i kad donio odluku o naplati parkiranja “kod Bille”?

Parkiralište u Ulici Drage Grdenića, ili kako ga građani još uvijek zovu “kod Bille”, Gradsko vijeće nikad nije proglasilo javnom parkirališnom površinom i zonom naplate, a tamo su postavljeni parkirni aparati i parkiranje se naplaćuje. U Odluci o organizaciji i načinu naplate parkiranja koju je donijelo Gradsko vijeće u rujnu, objavljena je u Službenom vjesniku Grada i na stranicama Križevačkog poduzetničkog centra kao organizatora parkiranja, određeni su uvjeti, način korištenja, organizacija i način naplate parkiranja na javnim parkiralištima na području Križevaca i nigdje se ne spominje parkiralište u Ulici Drage Grdenića.

Gradsko vijeće je potvrdilo parkirališne zone, a gradonačelnik je pozivajući se na njihovu Odluku, odredio visinu naknade za parkiranje i o tome je informirao vijećnike na sjednici u prosincu, no i u njegovoj odluci navedene su samo cijene po zonama, ne i parkirališta koja pripadaju pojedinim zonama.

Parkiralište u Grdenićevoj pojavilo se tek u priopćenju koje su gradske službe 2. ožujka poslale medijima kako bi najavile početak naplate. Tamo jasno piše da poslove naplate parkiranje na javnim parkiralištima obavlja Križevački poduzetnički centar, no nije jasno zašto te poslove obavlja i na površini koja nije javno parkiralište, a ovo u Grdenićevoj Gradsko vijeće nije proglasilo takvim.

Grad nije ni vlasnik površine na kojoj KPC naplaćuje parkiranje, a prema Odluci koju je donijelo Gradsko vijeće, javno parkiralište je površina namijenjena parkiranju vozila koja je u vlasništvu Grada Križevaca ili na drugi način dana Gradu na upravljanje i korištenje. Budući da je vlasnik parkirališta Komunalno poduzeće, pitali smo gradske službe postoji li odluka kojom je Komunalno poduzeće Gradu ustupilo površinu u svojem vlasništvu za javno parkiralište. Međutim, iako šalju priopćenja o parkiranju i zamjenik gradonačelnika daje intervjue o parkirnim kartama i zonama, odgovorili su da Grad ne obavlja poslove naplate parkiranja, već to radi KPC pa neka se obratimo njima. Na ponovljeni upit stigao je novi odgovor.

Prema informacijama koje imamo, isti upit uputili ste Križevačkom poduzetničkom centru d.o.o. koje Vam je poslalo presliku Ugovora kojim je reguliran ugovorni odnos između Komunalnog poduzeća d.o.o. kao vlasnika parcele i Križevačkog poduzetničkog centra d.o.o. kao organizatora parkiranja. Za predmetnu parcelu u vlasništvu Komunalnog poduzeća d.o.o.  svojedobno je bio raspisan i javni natječaj. KPC ima ugovor sa komunalnim poduzećem o naplati njihovog parkirališta neovisno o odlukama grada, već između dvije tvrtke na tržištu. Nejasno je inzistiranje na dostavi odluke kojom je Komunalno poduzeće Gradu ustupilo površinu u svojem vlasništvu za javno parkiralište“, odgovorila je gradska savjetnica za odnose s javnošću.

Dakle, iako je Gradsko vijeće donijelo odluku u kojoj piše da vlasnik javne parkirališne površine mora biti Grad ili je ona na drugi način dana Gradu na upravljanje i korištenje, Grad takvu odluku nema. S Komunalnim poduzećem ugovor je još 6. prosinca 2022. sklopio Križevački poduzetnički centar koji za to parkiralište sa 163 parkirna mjesta plaća mjesečni najam od 146 eura. Ostaje nejasno zašto o tome nisu informirani i gradski vijećnici te zašto se ova lokacija ne spominje kao javna parkirališna površina i zona naplate u odluci koju je donijelo Gradsko vijeće.

20 godina CSF
Vezano
3 komentara
  1. Nitro Biber piše:

    Počnite naplaćivati i ulazak u grad,neznam tko bi vas više shvaćao ozbiljno….Gladni ste novaca,dabogda ih ne imali!!

  2. željko piše:

    to ispada 10e i74c godišnje po parkirnom mjestu a godišnja karta u 1 zoni je 150e po parkirnom mjestu i to povlaštena

  3. Franjo piše:

    146 € po parkirnom mjestu?

Komentari su zatvoreni.