Počele prijave za novi tečaj naprednog računarstva

U subotu 13. ožujka počinje novi ciklus besplatnih tečajeva naprednog računarstva HACK – Hub for Advanced Computing Križevci, koje organizira udruga P.O.I.N.T. uz financijsku podršku Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu u sklopu Programa malih potpora. U devet susreta polaznici će se baviti pregledom tipskih sustava i učit će programski jezik Rust.

Prema anketi Stack Overflowa Rust je najomiljeniji programski jezik već četiri godine zaredom. No nama je zanimljiv i iz aspekta tipskih sustava. Naime, većina popularnih programskih jezika sa statičkim tipovima podataka koristi samo vrlo jednostavne osnovne tipove podataka (kao npr. integer i string); nasuprot tome, neki programski jezici, kao što je npr. Rust, koriste naprednije tipske sustave, koji, između ostaloga omogućuju i precizno upravljanje memorijskim resursima“, najavljuju organizatori.

Voditelj radionica Ivan Radiček doktorirao je računarstvo na Tehničkom sveučilištu u Beču i između ostaloga se bavio temama naprednih tipskih sustava i programskih jezika. Dodatno se usavršavao na Institutu Max Planck u Saarbrückenu u Njemačkoj. Zadnje gotovo četiri godine radi u Microsoftu kao istraživač i softverski inženjer na područjima umjetne inteligencije te sinteze računalnih programa.

Inače, “HACK: Hub za napredno računarstvo Križevci” projekt je udruge P.O.I.N.T. kojem je cilj zainteresirati učenike srednjih škola i studente za područje računarstva te ih educirati u zanimljivim temama koje ne spadaju u uobičajene srednjoškolske i visokoškolske nastavne kurikulume. Projekt je osmišljen na temelju dobrih praksi stečenih kroz radionice “Hacklab” koje je udruga P.O.I.N.T. povremeno organizirala od 2018. godine u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Križevci.

Nedavno završeni tečaj izrade igre za web u Haskellu koji je vodio Marko Dimjašević

Ovo je treći tečaj naprednog računarstva koji se od početka školske godine održava u sklopu HACK-a, predavači su stručnjaci, doktori znanosti, koji se ovim temama bave i profesionalno. Tečajevi se održavaju subotama u učionici Pučkog otvoreno učilišta, Trg sv. Florijana 14 (iza Gradske knjižnice Franjo Marković Križevci), ali je moguće sudjelovanje i udaljeno (“online”) jer će se uz pisane materijale osigurati za ovaj tečaj i prijenos predavanja uživo. Sudjelovanje je besplatno, ali potrebno je prijaviti se putem web obrasca na stranici projekta hack.udruga-point.hr do petka 12.3. do 12 sati.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.